DarmklachtenDarmklachten. Veel mensen hebben dagelijks last van de darmproblemen. Het geeft een ongemakkelijk gevoel waarbij tevens de neiging aanwezig is om naar het toilet te moeten. Hoe darmklachten ontstaan ? Er bestaan vele theorieën. Vast staat dat bijvoorbeeld stress of slechte voeding grote darm klachten kan veroorzaken.

Bij frequente darmklachten, waarbij bijvoorbeeld ook buikkrampen of een opgezette buik voorkomt, is het altijd verstandig om een arts te raadplegen. Wat is frequent ? Als u bijvoorbeeld vaak na het eten last heeft van darmklachten kan er wat ernstigs aan de hand zijn dat een nader onderzoek van de darmen rechtvaardigd.

Darmklachten symptomen

Welke symptomen ontstaan er nu zoal bij darmklachten ? We geven een overzicht van de meest voorkomende symptomen bij darmklachten :

  • Diarree
  • Winderigheid
  • Misselijkheid
  • Koorts
  • Buikpijn
  • Gewichtsverlies

Vooral als er darmklachten optreden met koorts en gewichtsverlies is oplettendheid geboden. Als dit vaak voorkomt is het absoluut noodzakelijk om medisch advies van een huisarts of specialist in te winnen.

Zo kunnen er complicaties opgetreden zijn bij bijvoorbeeld de dikke darm of dunne darm. Winderigheid heeft vaak te maken met veel lucht in de darmen.

Verstopte darmen

Als men niet goed naar het toilet kan en de ontlasting bijvoorbeeld te hard is, kan er sprake zijn van een verstopping van darmen. Met name verstopte darmen worden vaak verkeerd of te eenzijdig voedsel. Buikpijn in de onderbuik zal vaak het gevolg zijn.Om dus een verstopping aan de darmen te verhelpen zal vaak een verandering van het dagelijkse dieet worden voorgeschreven aan een patiënt. Verstopte darmen treden relatief vaak op bij ouderen. Zoals gezegd ontstaan deze problemen vaak door te eenzijdige voeding.

Slechts in enkele gevallen is er sprake van grote problemen. Als de patiënt langere tijd last blijft houden van een verstopping van de darmen is medisch ingrijpen gewenst.

Parasiet in darmen

Het komt ook vaak voor dat zich een parasiet in de darmen heeft genesteld die voor de nodige overlast kan gaan zorgen. In veel gevallen ontstaat hierbij dan tevens een dunne ontlasting of diarree.

Daarnaast kunnen er ook andere darmklachten ontstaan bij het hebben van parasieten in de darmen zoals maagkrampen en vermoeidheid.

Door middel van medicijnen zal de parasiet bestreden worden in veel gevallen. In eerste instantie dient daarbij te worden vastgesteld welke parasiet zich in de darmen heeft gevestigd.

Ook kan men de parasiet door middel van alternatieven bestrijden. Hierbij dient dan gedacht te worden aan bijvoorbeeld voedingsvezels en natuurlijke manieren om de darmen te reinigen. Vraag hier bij u huisarts of apotheek naar.