dauwworm en kindervoeding

Kindervoeding en obstipatie

Vaak beklagen moeders zich erover, dat pap van zilvervliesrijst bij baby’s obstipatie of verstopping veroorzaakt. Het is mogelijk dat baby’s in dit opzicht bijzonder gevoelig zijn, en eerder last hebben van obstipatie dan wanneer ze gerstepap krijgen. Aangezien zilvervliesrijstpap echter een hoge voedingswaarde heeft, moet u deze blijven gebruiken. Zoals bekend helpt gemalen lijnzaad voortreffelijk tegen obstipatie en daarom moet u gewoon wat gemalen lijnzaad aan de zilvervliesrijstpap toevoegen. De hoeveelheid kan worden aangepast aan de gevoeligheid van het kind. Dikwijls is een mespuntje al voldoende om de obstiperende uitwerking van de zilvervliesrijst op te heffen. Op deze wijze behoeft uw kindje de voordelen van deze uitstekende voeding niet te missen.

lijnzaad
Lijnzaad tegen diarree

Papvoeding kunt u ook bereiden van volle rogge. Deze is weliswaar niet zo week, maar toch zeer waardevol. Vooral in de tijd dat de tandjes doorkomen. Rogge bevat namelijk niet alleen kalk, maar ook calciumfluoride, dat noodzakelijk is voor de vorming van het tandglazuur.

Het beste is de baby een afwisselende voeding van rijst, rogge, haver en misschien zelfs ook van gierst en boekweit te geven, waaraan dan nog wortel- of vruchtesap kan worden toegevoegd. Pas er echter wel voor op dat u nooit groentesappen samen met vruchtesappen geeft. Het is zelfs beter om ook de vruchtesappen niet met elkaar te vermengen, aangezien dit bij sommigen die hiervoor gevoelig zijn, de spijsvertering bemoeilijkt. Misschien is het nog wel beter de vruchtensappen te vermengen (b.v. in een mixer) met amandelpuree. U heeft dan een uitstekende babyvoeding verkregen, waarvoor ook grotere kinderen, ja, zelfs volwassenen, hun neus niet zullen optrekken. Kinderen die dauwworm hebben, moeten beslist amandelmelk gebruiken. Om de dauwworm met succes te kunnen bestrijden, moet u ze tegelijkertijd ook nog Viola tricolor tinctuur en kalk geven.


Dauwworm bij kinderen

Hoeveel narigheid hebben ouders vaak niet met kinderen die last hebben van dauwworm. Dauwworm ontstaat niet door de een of andere invloed van buitena. De aandoening is gewoon een voedingsallergie, mogelijk een gebreksverschijnsel. Nemen wij de oorzaken van de aandoening weg, dan verdwijnt ook de uitslag zonder meer. Men kan de overgevoeligheid echter al bij de geboorte meekrijgen. In de eerste plaats moeten eventuele stoornissen worden opgeheven. Bij een voedingsstoornis moet de darmfunctie weer in orde worden gebracht. Dit kunnen we doen met behulp van zilvervliesrijstpap, karnemelk en andere natuurlijke maatregelen.

Bij borstkinderen kan soms ook de voeding van de moeder de oorzaak van de dauwworm zijn. Helaas staan veel te weinig moeders er bij stil dat veel stoffen die zij in zich opnemen, vooral medicijnen, ook in de moedermelk terechtkomen en zo aan het kind worden doorgegeven. Zo kan een moeder last hebben van verstopping en, zonder erbij na te denken, een laxeermiddel nemen. Plotseling krijgt haar kindje een darmstoornis met name diarree. Men besluit over te gaan op kunstmatige voeding, waarna de diarree stopt. Het kindje moet het nu echter doen zonder de meest waardevolle voeding die het kan krijgen: moedermelk. Met een beetje meer inzicht, zou de genezing zo eenvoudig zijn geweest. Zolang een moeder een kind aan de borst heeft, moet zij geen laxeermiddelen gebruiken die Aloë of andere zogenaamde „dikke darmmiddelen” bevatten. Lijnzaadpreparaten, b.v. Linosan, vlozaad (Plantago psyllium) en andere onschuldige middelen, kunnen in die periode daarentegen goed gebruikt worden om de stoelgang te regelen. Ook andere middelen worden in de moedermelk opgenomen: luminal en de vele barbituurzuur-bevattende middelen (barbituraten), zoals kalmerende en slaapmiddelen; ook broom, morfineverbindingen, kwikzilverpreparaten, kinine, salicyl-zuur en vele zogenaamde reumamiddelen, kaliumjodide en voorts nog alcohol en nicotine, om slechts de belangrijkste te noemen.

Het is dan ook geen wonder, dat de gezondheid van een kind wordt geschaad, wanneer het met dergelijke sterkwerkende middelen wordt „gevoed”. Sla daarom beslist ook op deze dingen acht wanneer uw kind dauwworm heeft. En hebt u de slechte gewoonte om te roken, doe dit dan in ieder geval niet in de periode dat u uw kind de borst geeft. Houdt rekening met uw kind. Zijn kleine lichaampje moet anders onder uw onnadenkendheid lijden en de giftige nicotine maar zien te verwerken.

nicotine tijdens zwangerschap
Effect van nicotine op de ongeboren baby

Terloops zij opmerkt, dat nicotine al tijdens de zwangerschap een merkbaar ongunstige invloed op het kind heeft. Iedereen kan dit constateren. Leg uw oor maar eens op de buik van de moeder en tel de hartslagen van het kindje. Doe dit nu nog eens, nadat de moeder slechts één sigaret heeft opgerookt en u zult bemerken dat het hartje van het ongeboren kind per minuut acht slagen meer moet maken. Wanneer een goede echtgenoot zich eenmaal zelf van dit feit heeft overtuigd, zal hij zijn lieve vrouw met klem vragen onmiddellijk met roken te stoppen.

Ook voedingsmiddelen zijn van invloed op de moedermelk. Bij herhaling heb ik geconstateerd, dat de dauwworm van een kind na een paar dagen was verdwenen, wanneer de moeder van haar dagelijkse menu alle eiereiwit schrapte. Denk eraan dat u, zowel voor uzelf, als voor uw kind eet! Probeer het kind zolang mogelijk van de moedermelk te laten profiteren. Indien het kind echter, ook nadat de moeder haar voeding heeft gewijzigd, last blijft houden van dauwworm, zou een maaltijd door een halve liter amandelmelk of karnemelk kunnen worden vervangen. Kinderen die last hebben van dauwworm reageren vaak heel goed op deze wat vetarm gehouden voeding. Aan de karnemelk kunt u nog enkele druppels Viola tricolor tinctuur gemaakt van het verse plantensap van het driekleurig viooltje, toevoegen. Krijgt het kind al geen borstvoeding meer, dan is het goed in plaats van koemelk, amandelmelk te gebruiken.

Een zorgvuldige controle van het lichaamsgewicht is in dit geval belangrijk, want veel kleine kinderen nemen niet voldoende plantaardige eiwitten in zich op en verliezen dan gewicht. Mocht dit het geval zijn, en heeft sojameel als aanvulling op de eiwitten niet tot een normale gewichtstoename geleid, dan moeten wij weer terugvallen op dierlijke eiwitten, in dit geval op melk. Geite-, of beter nog, schapemelk wordt meestal het best verdragen. Oudere kinderen met een hardnekkige dauwworm reageren vaak goed op tarwekiemen. In ieder geval moet u alleen maar natuurlijke middelen gebruiken en nooit chemische. Er zijn gevallen bekend waarbij de natuurlijke behandeling al snel tot resultaten leidde, hoewel men in andere gevallen wat meer geduld moet oefenen.

driekleurig viooltje
Driekleurig viooltje

Ook moest een tekort aan kalk (Ca) worden verholpen, door een passend biologisch kalkmiddel. De werking van de nieren moest in lichte mate worden gestimuleerd, en wel door een slappe nierenthee (Guldenroededrank), waaraan een paar druppels Solidago tinctuur was toegevoegd. Een middel dat vervaardigd is uit het nederige, in het wild groeiende driekleurige viooltje, namelijk Viola tricolor, staat bekend als het meest aangewezen middel voor een succesvolle behandeling. Voor de uitwendige behandeling wordt Johannesolie voor het aanstippen en Urticalcinpoeder voor het inpoederen gebruikt. Ook met een bad met tarwezemelen worden goede resultaten bereikt. In dit geval werd voor het aanstippen van de dauwworm, ook nog een verdund weiconcentraat (Molkosan) gebruikt. Het aanstippen met Echinaforce, het verse plantemiddel dat uit de Echinacea purpurea wordt gewonnen, is in veel gevallen uitmuntend gebleken. Dergelijke kleine kinderen moet u niet met water wassen, laat staan met zeep! U kunt uw kindje prima reinigen met olie, bij voorkeur Johannesolie. Het is buitengewoon verheugend te kunnen vaststellen, dat met deze eenvoudige methoden veel moeilijkheden kunnen worden opgelost en dat de kinderen aldus voor blijvende nadelige gevolgen worden behoed.

Opgelet! Raad altijd een arts voor u met een behandeling start. Meer informatie omtrent darmklachten behandelen? Ga naar “Nooit meer Darmklachten – programma + bonus”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *