hoe verstopping behandelen?

Hulpmiddelen tegen obstipatie

’s Morgens op de nuchtere maag en ’s avonds voor het naar bed gaan gedroogde, geweekte kwetsen of pruimen eten, helpt erg goed tegen obstipatie (verstopping).

Velen hebben ook baat gevonden bij in melk gekookte brandnetels. Jonge brandnetels werken het beste. Deze melk dient regelmatig ’s morgens op de nuchtere maag te worden gedronken. Ze werkt ook gunstig tegen het opgeven van gal bij migraine. Hoewel het hier om een eenvoudige methode gaat, is gebleken dat deze een veelzijdige werking heeft. Ook rauw als sla gegeten, werken brandnetels buitengewoon goed, omdat ze een gunstige invloed op het bloed hebben.

Nog een hulpmiddel tegen obstipatie, is ’s morgens op de nuchtere maag een glas warm water te drinken. Is dit niet voldoende, neem dan een schijfje vijgenpasta die u op de volgende wijze zelf kunt maken. U heeft nodig: 100 gr vijgen, 100 gr rozijnen, 20 gr sennebladeren, indien mogelijk in poedervorm, en 20-50 gr lijnzaad dat u van tevoren in een oude koffiemolen fijn maalt. Dit alles wordt samen door de rauwkostmolen gedraaid en goed vermengd, zodat er een pasta ontstaat waarvan men naar behoefte een plakje kan afsnijden en eten.

Trage werking darmen

Tegen een trage werking van de darmen, kan ook nog een speciale pap worden gebruikt. Men eet deze ’s morgens met wat knacke- of volkorenbrood. De pap wordt op de volgende wijze bereid: We koken ‘s morgens pap van verse, grof gemalen tarwe, waaraan een stukje gesneden ui en een fijngemaakt teentje knoflook is toegevoegd. Na ’t koken doen wij er nog wat fijngesneden peterselie en een lepel zuivere olijfolie door. Dit eenvoudige ontbijt heeft al velen van een trage darmwerking verlost. In hardnekkige gevallen kan men nog wat gemalen lijnzaad of vlozaad gebruiken. Vaak kan een obstipatie echter al worden opgeheven door verandering van voeding. Wanneer u gauw last heeft van een trage werking van uw darmen, dient u alles te mijden dat verstopping veroorzaakt.

Verstopping door darmkanker

Bij een kortstondige obstipatie, die wordt afgewisseld door diarree, is er kans op een gezwel in de dikke darm (colon). Of dit inderdaad het geval is, zal door uw arts moeten worden vastgesteld.

Obstipatie door psyche

Is de obstipatie het gevolg van psychische oorzaak, of komt ze voort uit zenuwzwakte, oververmoeidheid of bepaalde spanningen, dan moet u in de eerste plaats voor een psychisch evenwicht, voldoende slaap en ook ontspanning zorgen, en bij teveel zittend werk ook voor voldoende beweging.

Komaf maken met verstopping

Verstopping kan dus verschillende redenen hebben maar in de meeste gevallen is dit bijna altijd op te lossen door de juiste voedingsmiddelen te nuttigen en gezond te eten. Nu ja wel willen gezond eten zonder honger te lijden. Is dat mogelijk? Ja natuurlijk. Het is zelfs zo door 1 broodje hamburger te laten liggen, mag je wel 5 borden eten met gezonde voedingsingrediënten. Wel met beperkte hoeveelheid vlees natuurlijk. 

Via het Stappenplan: Darmklachten vrij, wordt er duidelijk aan je uitgelegd wat wel en niet te eten. Daarnaast krijg je een hele lijst met voedingsmiddelen zodat jij zelf je eigen recepten kan opstellen. Je krijgt een handige menuplanner, en zelfs een overzichtslijst van producten waar mensen allergisch kunnen aan zijn.

Hierdoor wordt het voor jouw superhandig om zelf recepten samen te stellen zodanig dat je geen last meer hebt van maag of darmklachten. Je weet precies wat je eet en jij kiest wat jij eet. Zo makkelijk is dat. Wil je zelf eens een kijkje nemen wat het stappenplan allemaal inhoudt? Klik dan op onderstaande link en krijg een overzicht van de mogelijkheden. Zonder verplichtingen!

gezonde lunch