Diarree

havermoutpap tegen diarreeHebben uw kinderen, vooral uw kleintjes, last van diarree of buikloop, neem dan uw toevlucht tot fijn geraspte appels.

Ook een beetje havermoutpap helpt vaak al de diarree te stoppen.

Bij grotere kinderen zijn ongekookte havervlokken meestal afdoende. Zij moeten deze goed kauwen, flink met speeksel vermengen en eventueel geruime tijd geen ander voedsel tot zich nemen. In een bijzonder hardnekkig geval helpt dezelfde plant die ook bloedingen stelpt, namelijk de tormentil of bloedwortel (Potentilla tormentilla), vrijwel altijd. Maar ook deze wenk hoort eigenlijk thuis bij de plantgeneeskunde (phytotherapie).
 

Ernstige diaree

Is de diarree van ernstiger aard, dan dient de behandeling te beginnen met een „theepauze”. Hieronder verstaan wij dat, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de leeftijd van het kind, gedurende 6-12 uur, ja zelfs wel 24 uur lang, niets anders dan thee wordt gegeven. Hiervoor kan men bosbessebladeren, salie, IJslands mos of zilverschoon gebruiken, terwijl ook hier de bloedwortel goed voldoet. Bovendien is het raadzaam de aanwezige gifstoffen, die door prikkeling de diarree in stand houden, met een zeer actieve koolstof te binden. Witte leem werkt op eenzelfde wijze. De gifstoffen kunnen met het voedsel van buitenaf in de darm zijn terechtgekomen en aldus de darmstoornis

hebben veroorzaakt, of ze zijn het gevolg van de rottings- en gistingsprocessen in de darm. zodat ze slechts indirect bij de darmstoornis zijn betrokken. In ieder geval is het goed, bij elke darmstoornis die met diarree gepaard gaat, een zeer actieve koolstof te gebruiken. Actieve kool bindt alle giftige stoffen in de maag en darm en wordt via de ontlasting salie tegen diarreeuitgescheiden. U kan actieve kool in de apotheek aankopen onder de naam Norit.

Maak komaf met darmklachten

Met het darmklachten stappenplan zal u niet alleen gewicht verliezen, u zal gezonder eten, fitter en meer energie krijgen, en het belangrijkste: vrij zijn van darmklachten. Bekijk wat u allemaal ontvangt en overtuig uzelf.  In een onderstaande demo krijgt u onmiddellijk al een idee over de features u krijgt: De Menuplanner.  Dit is slechts één onderdeel van het darmklachten stappenplan.

Het darmklachten stappenplan bevat nog veel meer nuttige tips en informatie die je helpen om van je darmproblemen af te komen. Via onderstaande link wordt je doorgestuurd naar de samenvattingspagina waar jij kan zien, hoe het stappenplan werkt en hoe jij komaf kan maken met verstopping en diarree. Mis het niet! Een kijkje nemen kan nooit geen kwaad. U bent aan niets verplicht.

gezonde lunch

Water = Water?

U dacht dat kraantjeswater, flessenwater, bronwater, tafelwater en gezuiverd water allemaal hetzelfde effect op de gezondheid kunnen hebben? Dan heeft u verkeerd gedacht. De samenstelling per soort, kan enorm verschillen en in Europa alleen zijn er al meer dan 1100 verschillende soorten waters op de markt.

De verschillen in water is vooral terug te vinden in de samenstelling van het water: mineralen en sporenelementen. Dit wordt grotendeels bepaald door de regio en het behandelingsproces van het drinkbaar water.

Drink minimum 1,5 liter water per dag

Maar kan dit water nu effectief een verschil maken voor de gezondheid en meer bepaald, kan water een invloed hebben bij diarree of verstopping?

Soorten waters

Om die vraag te beantwoorden zullen we eerst een kort woordje uitleg geven welke type water er zijn en waar ze vandaan komen.

Leidingswater

leidingswater is gezond
Leidingswater voor iedereen

In ons land beantwoordt leidingswater aan strenge normen omdat het dus voor menselijke consumptie gebruikt wordt. Dit water is afkomstig van grondwater en oppervlaktewater. Leidingswater is behandeld water om bronnen van infectie en andere uit te sluiten. Water is waarschijnlijk het meest gecontroleerde voedingsproduct in ons land.

Tip: Kraantjeswater of leidingswater is tot wel 30 x goedkoper dan flessenwater.

Leidingswater kan door verschillende maatschappijen worden geleverd. De samenstelling en hardheid van dit water kan dan ook van regio tot regio verschillen.

Bronwater

Gebotteld bronwater is onbehandeld water afkomstig uit natuurlijke bronnen. Logisch dat de samenstelling van mineralen en sporenelementen niet altijd stabiel is. De smaak van bronwater verschilt van regio tot regio. Bronwater wordt eerst naar een centrale opslagplaats vervoerd vooraleer het gebotteld wordt.

Mineraalwater

functie van bronwater
Natuurlijk bronwater

Mineraalwater wordt gewonnen uit bronwater of uit een ondergrondse waterlaag. De samenstelling is normaal vrij constant. Het wordt ter plaatse in de flessen gebotteld zonder dat er vooraf een behandeling (geen beluchting of verhitting) is aan te pas gekomen.

Tafelwater

Tafelwater kan gebotteld zijn uit leidingwater, grondwater, oppervlaktewater etc. Tafelwater wordt altijd behandeld tegen ziektekiemen, verrijkt of ontdaan van bepaalde sporenelementen of mineralen. Het is vooral dit water dat sterk gecommercialiseerd is. Eén van de mooiste flessen werd ontworpen voor tafelwater. Dat is zeker water met een prijskaartje en worden in verschillende noemswaardige restaurants geserveerd.

Water tegen diarree en verstopping

De geur en de smaak van water kan door de  verschillende samenstelling, ster variëren. Toch is er volgens de volksgezondheid geen verschil tussen kraantjeswater en flessenwater. maar is dat ook zo? Dat klopt niet helemaal aangezien bijvoorbeeld leidingswater veel nitrieten en nitraten bevatten. Het is daarom voor zuigelingen en baby’s niet aangeraden om veel leidingswater te gebruiken.

Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld water zoals Top, Schweppes, Badoit, Apollinaris, Vichy wordt niet aangeraden voor mensen met hoge bloeddruk. Dit water bevat namelijk een hoog natriumgehalte wat de bloeddruk doet stijgen. Kies daarom eerder voor Spa, Chaudfontaine, Bru of kraantjeswater.

Maar de vraag was of bepaalde waters een invloed kunnen hebben op verstopping of diarree? Het antwoord hierop is ja. Dit ook weer ten gevolge van de mineraalsamenstelling van het water:

Water tegen diarree

Water dat een positief effect kan hebben op diarree is bijvoorbeeld: Top, Badoit etc. die ik hierboven heb vernoemd. Het verhoogde Na gehalte zorgt ervoor dat andere mineralen en elementen beter opgenomen worden waardoor water beter wordt vastgehouden.

Water tegen verstopping of constipatie

Magnesium- en sulfaatrijk water zoals Hepar en Contrex, kunnen helpen bij verstopping omdat deze elementen laxerend werken.

Gewoon voldoende water dringen kan eveneens effectief zijn tegen het verhelpen van verstopping.

Wissel af van merken voor een evenwichtige basis

Wat zelf behandelen?

Verder zorgt het calcium in leidingwater ervoor dat we sterke botten krijgen. Een antikalkfilter installeren is enkel interessant wanneer u het niet als drinkwater gebruikt maar apparatuur zoals wasmachine, waterkoker, kraanwerk wil sparen tegen slijtage.

bruisend water
Koolzuurhoudende drank

Je kan het water zelf gaan behandelen door het water eerst in een waterfilter (Brita filter) te zuiveren. Zo een waterfilter bestaat uit een actieve koolfilter (organisch materiaal), een ionenwisselaar (kalk en zware metalen), zilverbehandelaar (bacteriële kiemen doden). Voor het verwijderen van chloor uit water, dien je geen waterfilter te gebruiken. Een elektronische indicator geeft aan wanneer de filter aan vervanging toe is. Chloor verdampt namelijk zeer snel wanneer het in contact komt met de lucht. Het is bijvoorbeeld wel interessant de waterfilter te gebruiken wanneer je gaat kamperen bijvoorbeeld en je niet zeker bent van de waterkwaliteit.

Minder water drinken helpt NIET tegen oedeem, spataders of slecht werkende aders!

Plat of bruisend water?

De koolzuur in koolzuurhoudende dranken, brengt op korte termijn geen schade toe aan de gezondheid. Wel wordt het drinken van bruisend water niet aangeraden voor mensen die snel last hebben van winderigheid, prikkelbare darm syndroom, lekkende darm syndroom of gasto-oesofagale reflux.

Bron: http://plusmagazine.knack.be

De functie van de speekselklieren

Wanneer wij een wat beter inzicht in diarree willen krijgen, zullen we iets meer moeten weten van de taak en de betekenis van de klieren die vocht afscheiden, zoals de speekselklieren. Speeksel is een oplos­sing van voornamelijk basische of alkalische stoffen, die, afhankelijk van de aard van ons voedsel, door de verschillende speekselklieren worden afgescheiden. Wij weten bijvoorbeeld allemaal wel dat enzy­men een belangrijke rol spelen bij de spijsvertering en ook dat deze enzymen door de speekselklieren worden uitgescheiden. Maar wist u ook dat de verschillende klieren, zoals de speekselklieren in de mond, de klieren in de maagwand, de lever en de alvleesklier, samen enige liters vocht per dag afscheiden? Dit vocht nu heeft tot taak de voe­dingsstoffen te scheiden en ten dele om te zetten en af te breken, opdat ze door het lichaam kunnen worden opgenomen. Zijn ze klaar met hun werk, dan neemt de dikke darm deze waardevolle stoffen weer op en voert ze terug naar de lichaamssappen. Daardoor komen ze weer in de klieren terecht om opnieuw voor de spijsvertering te worden gebruikt.

Bij diarree gaan deze waardevolle stoffen verloren. Hierdoor wordt het lichaam van belangrijke mineralen beroofd, die ook door het opnemen van voedsel niet zo snel zijn te vervangen. Dit tekort kan uiteindelijk zeer schadelijke gevolgen hebben. Het onvermijdelijke gevolg hiervan is namelijk een verzwakking en een flinke verstoring van het evenwicht in de mineraalstofwisseling. Dit betekent niet dat een zuivering van de darm door middel van een kortstondige diarree van twee tot drie dagen al zulke gevolgen zal hebben. Een diarree echter die al enkele maanden duurt, zal beslist verholpen moeten worden.

Behandeling van diarree

In de eerste plaats moet de voeding worden gewijzigd. Vruchten, rauwe groenten, zoetigheid, gekookte koolsoorten en alles wat verder nog gistingsprocessen en darmgassen kan veroorzaken, dient u te vermijden. Drink de melk uitsluitend ongekookt. Het dieet zou kun­nen bestaan uit kwark, zachte kaas, havervlokken, knackebrood, be­schuit, ongeschilde aardappelen en zilvervliesrijst. Niet alle vruchten zijn verboden, want appels, bosbessen en bananen hebben een stop­pende en heilzame werking.

Let u er wel op dat u vruchten en groenten nooit tijdens dezelfde maaltijd gebruikt. Dit om gistingen te voorkomen. Het is van groot belang het voedsel goed te kauwen en grondig met speeksel te ver­mengen. Ook een korte vastenperiode kan een heilzame uitwerking hebben. Hierdoor wordt de darm ontzien en kan de bacteriële flora zich weer herstellen en regenereren.


Als geneesmiddel komt in de eerste plaats de bloedwortel of Potentilla tormentilla in aanmerking. Een combinatie hiervan met het zenuvvkalmerende middel uit haversap. Avena sativa, vertoont de beste werking. Deze interessante combinatie is verwerkt in Tormentilla complex. Zelfs een chronische diarree kan worden verholpen als u gedurende één a twee dagen elk uur vijf druppels van dit middel in wal water inneemt en zo mogelijk tegelijk vast. Dit eenvoudige phytotherapeutische middel is onschadelijk en heeft een zeer betrouwbare werking. Men kan het daarom ook zonder bezwaar aan kleine kinderen geven. U kunt tijdelijk ook goede resultaten behalen door grondig op havervlokken te kauwen, zonder enige toevoeging. Ook met houtas of houtskool van lindehout en leem (geneeskrachtige aarde) kunt u goe­de resultaten bereiken.

Vernieuwing van de darmflora

Wanneer de genezing eenmaal een feit is, moeten we nog een stapje verder gaan door te zorgen voor een nieuwe darmflora. Hiertoe staan ons drie middelen ten dienste, namelijk Acidophylus in poedervorm, het melkzuurpreparaat Molkosan en Biocarbosan, een zeer actieve koffiekoolstof. Het duurt echter vrij lang voordat de darmflora weer zodanig versterkt is dat de darmen weer volledig normaal functione­ren. Uw geduld zal niettemin ruimschoots worden beloond.

Je hebt ondertussen gemerkt dat bovenstaande producten herhaaldelijk terug vernoemd worden zoals het Molkosan complex. Het kan dan ook voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Wij verwijzen dan ook naar het artikel: Hoe diarree behandelen.