borrelende buik door vettenEen borrelende buik wordt vaak verward met het hebben van een borrelende maag of met borrelende darmen. Het geluid komt uit de buikstreek en daarom worden deze klachten vaak samengevat als een borrelende buik.

De klachten van een borrelende buik veroorzaken meestal geen pijn. Het is gewoon lastig en kan enig schaamtegevoel veroorzaken. Vooral als je in een gezelschap zit en iedereen hoort je borrelende buik kan het zijn dat je erop aangekeken wordt.

Een borrelende buik is vooral lastig, maar kan dus voortkomen door het hebben van andere klachten.

Borrelende buik en diarree

Het kan voorkomen dat een borrelende buik met het hebben van diarree gepaard gaat. In dat geval is het belangrijk om vooral voldoende water in te nemen om uitdroging te voorkomen. Vooral als dit probleem zich voordoet bij een baby kan uitdroging voor grotere problemen gaan zorgen.

Als de borrelende buik en diarree verschijnselen aanhouden is het raadzaam om na enkele dagen een huisarts te raadplegen. In sommige gevallen zal hij of zij tot een darmonderzoek besluiten waarbij de ontlasting in veel gevallen zal worden onderzocht.

Opgezwollen buik en borrelende maag

Vaak gaat een borrelende buik gepaard met een opgezwollen gevoel van de buik. Ook zal het vaak voorkomen dat men last heeft van een borrelende maag en zal men neigingen hebben waarbij men continue naar het toilet moet.

De opgezwollen buik kan voor pijnklachten zorgen die, als ze aanhouden, door een huisarts nader onderzocht dient te worden. De klachten van een borrelende maag komen vaak voor na het nuttigen van een maaltijd waarbij vaak ook sprake is van veel lucht in de darmen sprake kan zijn. Als u daarbij pijn in de darmen continue blijft voelen is het ook weer raadzaam om een huisarts te raadplegen voor aanvullende onderzoek.

Pijn in darmen

Als een borrelende buik altijd gepaard gaat met pijn in darmen is een aanvullend darmonderzoek waarbij de ontlasting wordt onderzocht raadzaam. Het kan zijn dat de pijn in de darmen wordt veroorzaakt door een parasitaire aandoening. In dat geval zal de arts vaak ook antibiotica voorschrijven om de pijn in de darmen te bestrijden.

Vaak hoor je mensen klagen over borrelende darmen. Vooral na het eten of als je zwanger bent kunt je er vaak last van hebben. Borrelende darmen kunnen daarnaast ook nog eens voor een opgeblazen gevoel of een opgezette buik zorgen. Je hebt eigenlijk het gevoel dat je continue naar het toilet moet, maar in de praktijk is dat niet zo.

Borrelende darmen hoor je zelf maar kan ook door anderen worden gehoord. Het geluid van een borrelende maag of darmen is vaak aanleiding om jezelf te verontschuldigen en wordt zelfs vaak geassocieerd met het hebben van honger. Niets is minder waar. Borrelende darmen hebben eigenlijk helemaal niets met eetlust te maken.

Borrelende darmen na het eten

In de praktijk komen borrelende darmen na het eten van een maaltijd voor. Je darmen worden onrustig en beginnen te borrelen. In sommige gevallen hebben mensen dagelijks last van onrustige darmen en kan het zelfs erg vervelend aanvoelen.

Daarnaast kan het hebben van borrelende darmen zelfs een schaamtegevoel veroorzaken. Door het geluid dat voor een ieder goed te horen is kun je er op aangesproken worden.

De borrelende darmen worden vaak veroorzaakt door het hebben van lucht in de darmen. Daarbij kan het ook voorkomen dat winderigheid ook wat vaker voorkomt en voor verlichting kan zorgen.

Waardoor ontstaan borrelende darmen eigenlijk ?

Borrelende darmen kunnen ontstaan door diverse oorzaken. We noemen er een aantal :

Door rustig te eten kan het probleem van borrelende darmen snel opgelost zijn en zal het ook weinig voorkomen.

Borrelende maag

borrelende maagNaast het hebben van borrelende darmen kun je ook flink last hebben van een borrelende maag. Ook hier geldt dat met name na het eten de klachten vaak het hevigste kunnen zijn.

Net als bij borrelende darmen zal een borrelende maag geen pijn veroorzaken en is het vaak van tijdelijke aard. De klachten zullen in veel gevallen vanzelf weer overgaan.

Aanhoudende klachten

Als de klachten van borrelende darmen of het een borrelende maag echt aan blijven aanhouden is het verstandig om een arts in te schakelen. In veel gevallen moet er dan sprake zijn van extreme klachten.

De arts zal in veel gevallen een darmonderzoek voorschrijven. Heeft u last van aanhoudende klachten ga dan dus gewoon even bij uw huisarts langs.