Last van Buikkrampen

Als je vaak last van buikkrampen hebt is er vaak wat mis met je darmen. Buikkramp komt overigens het meest voor direct na het eten. Indien veelvuldig buikkrampen gevoeld worden heeft dat vaak te maken met onderstaande oorzaken.

De buikkramp wordt in veel gevallen veroorzaakt door :

Oorzaak van buikkrampen

 • Slechte levensstijl voor wat betreft eetgewoonten
 • Teveel koffie of alcohol
 • Geen geregeld leven
 • Veel stressgevoelige omstandigheden
 • Bedorven voedsel
 • Een allergie (bijvoorbeeld melkproducten)

De darmen of andere organen in de buik zijn gevoelig voor bovengenoemde omstandigheden. Daardoor kunnen buikkrampen ontstaan waarbij bijvoorbeeld ook diarree op kan treden. Buikkramp komt veel voor. Het uit zich met name in buikpijn in de onderbuik. Als de problemen van tijdelijke aard zijn kan men te maken hebben met een verstopt darmenstelsel.  

 • Buikkrampen verhelpen
  Werking darm – binnenzijde: storingen van de darmwerking zorgen voor buikkrampen

  25% van alle mensen heeft regelmatig last

 • Bij vrouwen komen buikkrampen meer voor
 • Ook baby’s hebben vaak last van buikkrampjes

Ook is het vaak zo dat buikkrampen tijdens de zwangerschap worden gevoeld. Met name in het begin van het zwanger zijn is de kans op buik krampen en buikpijn het grootst.

Dit heeft natuurlijk te maken met de baby die in de buik gaat groeien. Alles moet een beetje ‘ingeschikt’ worden en dat de oorzaak van de krampen zijn.

Als de buikkrampen tijdens de zwangerschap blijven aanhouden is het natuurlijk verstandig contact op te nemen met de huisarts of vroedvrouw.

Oplossingen tegen buikkrampen

Het spreekt voor zich dat gezond leven in belangrijke mate bijdraagt aan het vermijden van buikkrampen. Als u onverhoopt toch last van buikkrampen zult krijgen kunt u medicijnen gebruiken als :

 • Pijnstillers
 • Diarree stoppers
 • Antacida

Buikkrampen onderbuik

De krampen worden vaak in de onderbuik gevoeld. Ze geven het gevoel dat je naar het toilet moet of veroorzaken diarree. In veel gevallen ontstaan de krampen in de onderbuik na het eten en als je wat grieperig voelt. Ook kan het zijn dat je teveel gegeten hebt.

Buikkrampen in de onderbuik kunnen ook plotseling opzetten. Erg vervelend als dit ook nog eens gepaard gaat met diarree. Het is bekend dat bijvoorbeeld sinaasappelen plotseling buikkrampen kunnen veroorzaken. Als u hier gevoelig voor bent matig dan het eten van sinaasappelen.

Buikkrampen tijdens zwangerschap

Veel vrouwen hebben last van hevige buikkrampen tijdens de zwangerschap. Vooral in het begin van het zwanger zijn worden deze klachten vaak gehoord. Blijven de klachten aanhouden is het verstandig om even te overleggen met een huisarts of met de vroedvrouw.

Zwanger zijn en buik krampen krijgen kan erg pijnlijk zijn. Toch is het vaak een kwestie van tijd voordat de klachten weer verdwijnen.

Buikkrampen bij een baby

Ook een baby kan last hebben van buik krampjes. Vaak uiten zich de buikkrampen bij een baby door veel te huilen. Dit kan voor de ouders een enorm vervelende aangelegenheid zijn.

buikkrampen baby
Buikkrampen baby

Ook buikkrampjes bij een baby kunnen veroorzaakt worden door een virusinfectie. In het geval dat de klachten aanhouden in overleg met de huisarts noodzakelijk en gewenst. Hij of zij de baby onderzoeken en vaak vragen naar de eetgewoonten.

Wil je weten hoe je voor altijd van je darmklachten af geraakt? Bekijk dan het ebook: Het darmklachtenplan.