Buikpijn in de onderbuik kan leiden tot veel problemen. Niet zelden krijgen mensen met pijn in de onderbuik te maken. De reden hiervoor kan zeer uiteenlopend zijn. Een zeurende buikpijn in de onderbuik kan dus erg vervelend zijn voor zowel mannen als vrouwen.

Buikpijn in onderbuik : de meest voorkomende klachten

Er zijn nogal wat verschillende klachten als het gaat om pijn in de onderbuik. We noemen de meest voorkomende hieronder. We houden hierbij een volgorde aan van de klachten die het meest voorkomen :

  • Verstopping aan de darmen
  • Buikgriep
  • Menstruatiepijnen
  • Urineweg infectie
  • Blaasontstekingen

Verstopping van de darmen

Buikpijn in de onderbuik als gevolg van een verstopping of obstipatie in de darmen komt vaak voor.

Het zal vaak gepaard gaan met diarree nadat de verstopping is verholpen en is vaak van tijdelijke aard. Mocht de verstopping langer aanhouden is bezoek bij de huisarts gewenst. Vaak is langdurige obstipatie een gevolg van een verkeerd dieet dat men volgt.

Buikgriep

Ook als buikpijn in de onderbuik het gevolg is van een buikgriep, zal met vaak te maken krijgen met diarree. Een buikgriep wordt vaak veroorzaakt door een virus en kan naast diarree leiden tot bijvoorbeeld:

  • Buikkrampen
  • Braken
  • Misselijkheid
  • Hevige maagpijn

Het virus kan zelfs leiden tot ontstekingen. Als dit het geval is, zal de buikgriep langer aanhouden en zal een arts een antibioticum kunnen voorschriften om het virus aan te pakken.

Buikpijn onderbuik bij zwangerschap

Als je zwanger bent kan buikpijn in de onderbuik vaak voorkomen. Daarbij is het van belang om altijd bij twijfel een arts of de verloskundige te raadplegen als de klachten langer aanhouden. Als je last hebt van lichte klachten van buikpijn onderbuik of hevige buikkrampen hebt en blijft houden is natuurlijk nogal een verschil. Het advies is daarom bij buikpijn in de onderbuik bij zwangerschap altijd even te overleggen met je arts.

Zwanger
Zwangerschap

Menstruatiepijnen

Als vrouwen menstrueren kan dit gepaard gaan met hevige buikpijn in de onderbuik. Daarnaast wordt daarbij vaak ook over pijn in de rug geklacht. Het komt zeer vaak voor. Nadat de menstruatie periode voorbij zijn vaak ook de klachten helemaal weg.

Urineweg infectie

Ook een urineweg infectie zorgt vaak voor hevige buikpijn in de onderbuik. Ook hier is vaak sprake van een virusinfectie die met antibiotica behandeld dient te worden.

Blaasontstekingen

Vaak veroorzaakt door een bacteriële infectie. In sommige gevallen gaat dit ook gepaard met buikpijn onderbuik, waarbij vaak het gevoel ontstaat dat je moet plassen. Het gevoel om te moeten plassen kan al pijnlijk zijn, maar ook het plassen zelf zal vaak met pijn gepaard gaan.