glutenintollerantie

Wat is de ziekte van Gee-Herter?

Aangezien het bij de ziekte van Gee-Herter, de zogenaamde coeliakie of intestinaal infantilisme, om een aandoening gaat die veel last en zorgen veroorzaakt, zal het voor menige moeder een verlichting betekenen te vernemen hoe men deze kwaal het beste kan behandelen. Evenals alle vormen van darmcatarre en diarree bij zuigeling en kleuters, kan ze op de volgende wijze met succes worden behandeld. De aandoening wordt veroorzaakt door een glutenintolerantie

Een darmabsorptie syndroom veroorzaakt door overgevoeligheid van intestinale mucosa tegen alfa-gliadine, een gluten extract uit glutamine en proline-rijke eiwitten die worden gevonden in tarwe, gerst, rogge en haver.

Ziekte van Gee-Herter symptomen

Diarree, overvloedige vettige ontlasting, opgezette buik, gewichtsverlies, bloedingen, osteopenie, spieratrofie, perifere neuropathie, centraal zenuwstelsel en het ruggenmerg demyelinisatie (zintuiglijke verlies, ataxie), amenorroe, onvruchtbaarheid, oedeem, petechiën, dermatitis herpetiformis (vooral als HLA B27), alopecia areata. Darmbloedingen met bloed in de ontlasting, kan eveneens bij deze patiënten voorkomen.

Behandeling ziekte van Gee-Herter

lekkere bosbessen - superfood
Bosbessen ideale superfood tegen Gee-Herter

Het voornaamste middel is Tormentilla complex, waarvan, al naar gelang van de leeftijd en de gevoeligheid van het patiëntje, drie tot vijfmaal per dag 2-3 druppels kunnen worden ingenomen. Deze dosering kan geleidelijk worden verhoogd, tot de ontlasting weer de normale vastheid krijgt. Ter ondersteuning van deze behandeling kunt u veel warme zitbaden toepassen, of vochtig-warme buikomslagen met kamille- of heermoesthee.

Als voeding dient u in eerste instantie een zilvervliesrijst dieet te kiezen. Voor de rijstepap moet u dus geen witgepolijste rijst, maar uitsluitend zilvervliesrijst gebruiken. Aan deze pap kunnen wij nog wat ongekookt wortelsap toevoegen. Hiervoor kunt u ook Biocarottin gebruiken, waarvan u een half tot een vierde theelepeltje aan de pap toevoegt. Zolang deze ziekte voortduurt, dienen kinderen en volwassenen een glutenvrije voeding tot zich te nemen. Daarom is rijst de beste graansoort die wij kunnen gebruiken bij coeliakie en multiple sclerose.

Producten van wit meel of witte griesmeel, kunt u beter niet geven.

Geef GEEN witmeel producten zoals wit brood en alle bereidingen ervan.Gekookte aardappelen waar men puree van maakt, zijn wel aan te raden. Hierbij kunt u nog wat ongekookt wortelsap doen. Van de groenten kunt u het eerst eens met kleine beetjes gestoofde prei proberen. Andere groenten zijn niet aan te bevelen, zolang de ziekte niet volkomen is genezen.

Van de vruchten komen rauwe geraspte appelen in aanmerking die u met wat rauwe bananen kunt vermengen. Bosbessen zijn ook erg goed. Zodra de acute verschijnselen voorbij zijn, mag u ook grapefruitsap nemen. Ook eikelcacao is een geschikte drank, mits u er niet te veel van gebruikt.


U dient in het begin slechts een geringe hoeveelheid voedsel te gebruiken. U mag pas geleidelijk aan meer gaan eten, wanneer de spijsvertering weer enigszins normaal is: de ontlasting weer vast is en de juiste kleur vertoont. Te veel voedsel verergert de zaak eerder dan te weinig voedsel. Het kan niettemin zijn dat een van de genoemde voedingsmiddelen stoornissen veroorzaakt; laat in dat geval de individuele gevoeligheid van het patiëntje de keuze van de voeding bepalen. Wanneer de ontlasting weer normaal is, kunt u steeds minder van deze middelen geven en ook de eikelcacao langzaam weglaten. Probeer geleidelijk aan weer over te schakelen op de normale voeding. Doen zich dan toch weer moeilijkheden voor. dan moet u zich opnieuw, zo mogelijk nog strenger, aan het dieet houden.

dieet van zilverrijst
Zilverrijst recept

In veel gevallen heeft ook amandelmelk goede diensten bewezen. Neem de gegeven richtlijnen in acht en richt u naar de individuele gevoeligheid van uw kind; met wat geduld en volharding zult u een volledige genezing kunnen bereiken. Door de gebrekkige spijsvertering, die het gevolg is van een gestoorde darmfunctie, wordt de voeding onvoldoende benut en is vooral de resorptie (opname) van mineralen zeer beperkt. Bij dergelijke kinderen komen dan ook vaak beenfracturen voor, tengevolge van een groot kalkgebrek. Dit zou voorkomen kunnen worden door een biologisch kalkpreparaat, zoals Urticalcin te gebruiken. Dit neemt bovendien de neiging tot krampen weg die bij deze ziekte eveneens door kalkgebrek worden veroorzaakt.

Wanneer u voor de behandeling van de ziekte van Gee-Herter bovenstaande methoden gebruikt, gelieve dan eerst een arts te raadplegen om de behandeling te bespreken.

Bronnen:

  • http://www.encyclo.nl/begrip/ziekte%20van%20Gee-Herter
  • De kleine dokter – A. Vogel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *