Wat zijn fibromen?

Fibromen zijn ontstaan uit een hoop cellen die ongecontroleerd zijn gaan groeien. Men noemt dit ook wel eens wild vlees, fibroïde tumor, muyoom of steelwratten. In de meeste gevallen vormen ze dus goedaardige gezwellen. 

Fibromen zijn deels erfelijk. Wanneer een ouder firbromen heeft ontwikkeld, dan heb jij evenzeer kans om deze op latere leeftijd te krijgen en niet zozeer aan de oppervlakte van je lichaam.

Men verondersteld dat myomen gevormd worden doordat de hormoonspiegel – de verhouding van oestrogeen en progestageen – uit balans is en dat gebeurt dus tijdens de leeftijd van 40 en 50 jaar. Tijdens de menopauze kunnen fibromen vanzelf weer verschrompelen door de verlaagde concentratie aan oestragenen. Ook kan de zwangerschap zelf een positieve bijdrage leveren aan de groeibeperking van vleesbomen.

Sommige wetenschappelijke testen hebben uitgewezen dat een verstoring in de angiogenese ook aanleiding kan geven door myoomvorming. 

Symptomen van fibromen in de baarmoeder

baarmoeder fibromen of baarmoeder vleesbomen
Vorming van baarmoeder fibromen – bron: www.davincisurgery.com

Fibromen kunnen op verschillende plaatsen voorkomen zoals het ooglid, de oksel, de hals maar ook in de baarmoederspierwand. Meerdere fibromen in de baarmoeder, worden ook wel uterus myomatosus of baarmoeder vleesbomen genoemd. Het zijn deze vleesbomen die we verder gaan bespreken.

De baarmoederwand bestaat uit 90% spieren. Die fibromen kunnen dan naar gelang, een opgezette buik en hevige buikpijn veroorzaken. Tussen de 30% en de 40% kunnen vanaf de leeftijd van 40 jaar fibromen  vormen. Meestal zijn er geen duidelijke symptomen en weten veel vrouwen niet eens dat ze bestaan. Ze onstaan als kleine hoopjes cellen maar kunnen uitgroeien tot gigantische gezwellen die de buikholte kunnen vullen. Dat kan leiden tot een harde opgezette buik, buikkrampen en vele andere aandoeningen.

Fybromen kunnen opgespoord worden wanneer ze duidelijke symptomen veroorzaken. Dit kan reeds vanaf 2 cm:

Ÿ Bij hevige puikpijn (steel myoom die rond zijn as draait en pijn veroorzaakt) en een opgezette buik (ontwikkeling van grote myomen) kunnen de fibromen die zich op de baarmoederspier hebben genesteld, tot wel 6 cm gegroeid zijn. Dikwijls gaat dit gepaard met vaginale bloedingen en het gevoel dat een iets op de inwendige organen duwt. Wanneer de fibromen vrij groot zijn geworden, kunnen ze tegen de darm duwen en constipatie veroorzaken. Deze vrouwen hebben een dikke buik en lijken alsof ze bijna 4 maanden zwanger zijn.

 • Ÿ  Hevige maandstonden met veel bloedverlies.
 • Ÿ  Bloedingen na de menopauze.
 • Ÿ  Incontinentie: het fibroom drukt op de blaas.
 • Ÿ  Bloedarmoede (anemie) door het overvloedig bloedverlies.
 • Ÿ  Ijzertekort.
 • Ÿ  Opgeblazen gevoel en constipatie.
 • Ÿ  Pijn bij geslachtsgemeenshap (dyspareunie). 

ŸWanneer de fibromen nog zeer klein zijn, zijn ze vrij moeilijk detecteerbaar. Het is slechts op later leeftijd dat door hormoonschommelingen deze fibromen gaan groeien en de bovenvernoemde symptomen gaan veroorzaken. Meestal is het fibroom dan ook duidelijk voelbaar in de vagina. Door middel van een echografie van de pelvis, kunnen ze ook duidelijk zichtbaar gemaakt worden.

Andere type fibromen

De meest voorkomende fibromen liggen op de baarmoederspierwand. Maar fibromen kunnen ook voorkomen onder het slijmvlies van de baarmoeder. Men noemt deze fibromen ook wel submuceuze fibromen. Ze zijn moeilijker op een echografie te zien omdat ze kleiner zijn. Men kan ze wel opsporen via hysterografie (röntgen) of via hysteroscopy (via camera). 

Andere fibromen in de buurt van de baarmoeder zijn de subsereuze fibromen die zich ontwikkelen aan de buitenkant van de baarmoeder. Deze myomen hebben geen invloed op de menstruatie maar kunnen door hun grootte op andere organen drukken. 

Hoe myomen opsporen?

Myomen kunnen op verschillende manieren opgespoord worden. Wij hebben hierboven al enkele aangehaald. 

  • Ÿ  Echografie,
  • Ÿ  Gynaecologisch onderzoek met een speculum,
  • Ÿ  Bloedonderzoek dat aanwijzingen geeft naar bloedarmoede (verlaagd hemoglobine gehalte),
  • fibromen via ingreep verwijderen
   Fibromen via ingreep verwijderen

   Ÿ  Watercontrastechoscopie: men vult de baarmoeder met water. Op de echo ziet men zwarte vlekken waar het water zich bevind. Bij aanwezigheid van myomen kan men deze afleidingen goed zien,

  • Ÿ  Hysteroscopie: via een cameria in de baarmoeder (enkel cavitair en submuceus myoom),
  • Ÿ  Laparoscopie,
  • Ÿ  Via MRI en CT scans. 

Myomen en de vruchtbaarheid

Een baarmoeder vleesboom kan wel degelijk invloed hebben op de innesteling vzn het embryo. Dit kan de zwangerschap deels bemoeilijken. Wanneer u dus een kinderwens heeft, is het belangrijk dat deze fibromen verwijderd worden. Vrouwen die myomen hebben, hebben een grotere kans om een miskraam te krijgen. 

Behandelen van Fibromen

Afhankelijk waar het fibroom gelegen is, zijn er specifieke behandelingsmethoden om deze celconcentraties te verwijderen. Meestal geeft een specialist het advies om goedaardige kleine fibromen niet te verwijderen. Best kan u daar wel eens over nadenken. Deze fibromen kunnen op latere leeftijd (zoals hierboven beschreven) uitgroeien tot grote goedaardige tumoren die u heel wat last kunnen bezorgen. Wanneer u besloten heeft om het fibroom niet te verwijderen, is het zeker aangeraden om elke jaar een echografie te laten uitvoeren. Op het moment dat het fibroom begint te groeien, kan u maar beter actie ondernemen.

Wanneer u toch hinder ondervindt, zijn er een aantal behandelingswijzen die er voor kunnen zorgen dat gekende symptomen kunnen onderdrukt worden: 

 • Ÿ  RH/LH antagonisten: deze producten leggen de hormoonproductie van de eierstokken stil waardoor myomen niet verder groeien. Wanneer een ingreep wordt ingpland, kan deze behandeling toegepast worden.
 • Ÿ  De noodpil of Ulipristal: deze helpt het bloedverlies te stoppen en de fibromen te verkleinen.
  anticonceptiepil tegen fibromen
  Anticonceptiepil tegen fibromen
 • Ÿ  Anticonceptiepil of progestageen: wordt eveneens gebruikt om de celgroei te stoppen en het bloedverlies te beperken. 

Wanneer myomen teveel schade en ongewenste symptomen veroorzaken, dient men een ingreep of operatie te laten uitvoeren: 

 • Ÿ  High intensity focused utrasound is een techniek waarbij de fibromen worden vernietigd met behulp van trillingen.
 • Ÿ  Embolistatie is een techniek waarbij de ader die de celgroei voedt, wordt dichtgespoten via een katheter in de lies.
 • Ÿ  Via een kijkoperatie (via de navel of vagina) worden kleine inscisies gemaakt om de myomen te verbrijzelen en te verwijderen.
 • Ÿ  Een hysterectomie (of laraposcopie)  in een ingreep waarbij de baarmoeder verwijderd wordt. Aangezien u dan niet meer kan zwanger worden, is dat de laatste optie die meestal gehanteerd wordt.

 Meer informatie kan u terug vinden via dit YouTube Filmpje: 

 • https://www.youtube.com/watch?v=tNpkfb0kqoY
 • https://www.youtube.com/watch?v=4ir_qk52-Fg

Bron:

 • Newbold RR, DiAugustine RP, Risinger JI, Everitt JI, Walmer DK, Parrott EC, Dixon D. Advances in Uterine Leiomyoma Research: Conference Overview, Summary, and Future Research Recommendations. Environ Health Perspect. 2000 okt;108 Suppl 5:769-73. Review.
 • www.davincisurgery.com