Veel mensen weten hoe indigestie voelt: buikpijn en een opgezwollen gevoel na een maaltijd. Vaak komt er ook nog misselijkheid en brandend maagzuur bij. Als er zich in de maag of de darmen te veel gas bevindt, komt dit naar buiten door de mond (boeren) of door de anus (winderigheid).

Oorzaken gas?

Indigestie en gasvorming kunnen worden veroorzaakt door te veel te eten en te drinken of door bepaalde voedingsmiddelen.Voedsel wordt met zoutzuur vermengd en tot een vloeibare substantie afgebroken. Indigestie kan ontstaan doordat maagzuur het slijmvlies van de maagwand irriteert of doordat de maag is opgezet door gasvorming of een teveel aan voedsel.

We reageren allemaal verschillend op voedsel en na verloop van tijd weten we welke producten indigestie en gasvorming veroorzaken. Als u voortdurend last hebt van winderigheid en u heeft pijn in de onderbuik die weggaat na de ontlasting, wijst dit gewoonlijk op een prikkelbare darm. Bij deze aandoening trekken de spieren van de darmen zich abnormaal krachtig en onregelmatig samen, wat leidt tot constipatie, diarree of een combinatie hiervan. 

opgeblazen gevoel
Indigestie

Pijn of misselijkheid die enkele uren na de maaltijd of midden in de nacht in golven komt opzetten, kan wijzen op zweertjes in het slijmvlies van de maag of de twaalfvingerige darm (maagzweren). Wat hier precies de oorzaak van is, is niet bekend. Het is evenwel zeker dat de kans op een maagzweer toeneemt als u veel rookt of drinkt of als u regelmatig aspirine slikt. Er wordt afgeraden dat u na het eten onmiddellijk gaat liggen. Hierdoor kan maagzuur in de slokdarm terecht komen en pijn veroorzaken. Ook komt er door deze positie sneller gas in de darmen waardoor u een opgezwollen gevoel krijgt.

Ook angst en spanning kunnen boeren veroorzaken, doordat u lucht inslikt. Bij langdurige stress kunnen maag-en darm-zweren ontstaan of kunnen de darmen geprikkeld raken.

Er zijn geen symptomen die wijzen op galstenen, of het moet een acute ontsteking van de galblaas zijn, die gepaard gaat met hevige pijn en overgeven. Galstenen die de galblaas verlaten, kunnen soms de galkanalen verstoppen. Wanneer u een bleke ontlasting heeft dient u best de arts te contacteren.

Voorkomen van gasvorming in de darmen

De volgende maatregelen gaan overmatig winderigheid tegen:

Gasvorming kan ook ontstaan door te veel vezelrijk voedsel te eten van een soort. Eet bijvoorbeeld minder bonen en kool. Drink eveneens niet te veel koolzuurhoudende dranken zoals bier. Deze vormen gas in de darmen.

Voorkomen van boeren

Wanneer u vaak moet boeren, heeft dat grotendeels ook met uw eetgewoonte en de manier van eten te maken. Eet langzamer en ontspannen. Kauw het voedsel goed om te voorkomen dat er lucht mee in het voedsel wordt ingeslikt. Eet nooit gehaast of staand. Drink eveneens niet te veel koolzuurhoudende dranken zoals coca cola.

gas en indigestie verhelpen?

Zuurbindende tabletten helpen meestal wel bij een lichte aanval van indigestie. Maagzweren reageren goed op zuurbindende middelen of medicijnen die de afscheiding van maagzuur verminderen. Meestal is de pijn binnen zes weken verdwenen. U kunt de genezing bevorderen door geen alcohol te drinken en te stoppen met roken.

Bij een prikkelbare darm is het goed de hoeveelheid vezels in uw voeding te vergroten. Als de symptomen aanhouden, kan uw huisarts u medicijnen voorschrijven die darmkrampen voorkomen.