muesli

Een gezond ontbijt met muesli

Muesli – Wie opgewassen wil zijn tegen de huidige lichamelijke en geestelijke eisen, moet letten op een volwaardige voeding met voldoende vitaminen en mineralen. Velen zijn van mening dat kan worden volstaan met het in aanmerking nemen van de hoeveelheid calorieën. Toch is dit onvoldoende, zoals blijkt uit het veelvuldig voorkomen van gebreksverschijnselen en die vervelende moeheid. Vaak openbaren zich zelfs ziekten. Om bestand te zijn tegen de invloeden van milieuvervuiling en stress, is het noodzakelijk over te gaan op een natuurlijke voeding. Dit geldt reeds voor het ontbijt. Niet alleen in hotels, maar ook thuis beschouwt men een ontbijt bestaande uit koffie, witbrood, boter, jam en misschien nog een stukje zachte kaas als voldoende om er tot aan de lunch weer tegen te kunnen. Deze moet dan als compensatie dienen. In landen waar men ’s middags slechts een kleinigheid nuttigt om het werk niet te lang te moeten onderbreken, zoals in de Verenigde Staten, is hel gebruikelijk ’s ochtends een stevig, eiwitrijk ontbijt te gebruiken. Daarmee moet men het dan tot de avond doen.

Vroeger placht men op het platteland ’s morgens, al naar gelang van de heersende gebruiken, gebakken aardappels, maïs- of havermoutpap te eten. Uit voedingsoogpunt was dat beter, ofschoon het nog altijd eenzijdig voedsel is. Uitgaande van de versterkende havermout, is toen in Zwitserland de bekende muesli ontstaan, liet gaat hierbij om een verrijkte pap van graanvlokken in ongekookte toestand, waaraan gemalen noten of amandelen, gedroogde vruchten en rauwe geraspte appels of bessen zijn toegevoegd. 

Verrijkte muesli: een volwaardige voeding

De vele ervaringen die ik op mijn reizen opdeed. hebben mij ertoe aangespoord een speciale muesli samen te stellen. Hierbij ben ik uitgegaan van de gedachte dat dit product van alle noodzakelijke voedingsstoffen iets moest bevatten. Bovendien moesten er verschillende vitaminen, mineralen en spoorelementen in zitten. Op deze wijze kwam er een product tot stand dat met recht de naam verrijkte muesli draagt en dat in elke reformwinkel verkrijgbaar is. Deze verrijkte muesli bevat zeven graansoorten. Uit de volledige korrels van rogge, tarwe, haver, gerst, zilvervliesrijst, gierst en maïs worden volwaardige vlokken vervaardigd.

havermoutpap als gezond ontbijt
Lekkere havermoutpap

Ontkiemde soja, die door het kiemproces niet meer bitter smaakt en ook lichter verteerbaar is, is eveneens een bestanddeel van dit gerecht, omdat het een waardevol eiwit levert. Ook de toevoeging van kastanjes betekent een verrijking, zowel wat de smaak als wat de voedingswaarde betreft.  Voor het zoeten is geen gebruik gemaakt van suiker, maar van gegranuleerde, gedroogde, natuurzuivere druiven; de waardevolle suiker die deze bevatten wordt, net als honing, onmiddellijk in het bloed opgenomen. Hel granuleren geschiedt met behulp van zuivere melksuiker. Dit is gunstig voor de spijsvertering en maakt deze muesli extra geschikt voor mensen die

een darmdieet moeten volgen. Natuurzuivere gedroogde vruchten verlenen aan de muesli een fijne smaak, terwijl ze bovendien voor de waardevolle vruchtensuiker zorgen. Ook de toevoeging van gemalen amandelen verdient het vermeld te worden.

Maar er zit nog iets heel bijzonders in dat de voedingswaarde van deze muesli nog verhoogt, namelijk de tropische vrucht doerian, die rijk is aan belangrijke stoffen en uitsluitend in tropische oerwouden wordt aangetroffen. De doerian stelt de inlander in staat buitengewone prestaties te verrichten. Dank zij de dourian kon ik, ondanks de grote vochtigheid en hitte in de tropen, de hele dag mijn veerkracht en uithoudingsvermogen behouden. Deze vrucht moet dus wel rijk zijn aan vitale stoffen.

druiven als natuurlijk suikerproduct
Druiven als natuurlijke suiker

Bijna al mijn vrienden smaakt de verrijkte muesli zo goed dat zij deze bij het ontbijt en ten dele ook bij het avondeten niet meer zouden willen missen. Wanneer u deze muesli. afhankelijk van het jaargetijde, met bessen of andere vruchten verrijkt en er wat melk of room aan toevoegt, kunt u erop rekenen dal dit ontbijt ook bij zware arbeid beslist voldoende is tot de lunch. Daarnaast is ook met honing gezoete rozenbottelthee aan te bevelen, of een kopje Bambu met melk, wanneer u liever geen room gebruikt. Voor velen is ook nog een volkoren boterham met boter en honing welkom. Waar A. Vogel’s brood bekend en verkrijgbaar is, zal dit vooral bij personen die ’s ochtends een flinke eetlust hebben, geliefd zijn.

Conclusie

Een ontbijt dat is gebaseerd op een muesli die zo rijk is aan belangrijke stoffen, stelt het lichaam tot heel wat in staal, zonder dat de reserves moeten worden aangesproken. Voor kinderen die nog in de groei zijn, maar ook voor jonge mensen, die inspannend moeten leren of werken, is verrijkte muesli daarom een ideale voeding.