Griep

Verkoudheid en griep worden veroorzaakt door een virusinfectie: kleine microörganismen in het lichaam die zich voortplanten in de cellen van ons lichaam.. Griep wordt meestal als erger bestempeld als een verkoudheid. Behalve natuurlijk wanneer er een verkoudheidsepidemie optreedt. Er zijn altijd mensen die zeer ongevoelig zijn aan griep. Ze worden slechts enkele malen in hun leven met griep getroffen. Maar wanneer ze griep hebben, zijn ze meestal ook heel ziek. Bij griep zijn de symptomen heviger en kunnen er grotere complicaties ontstaan.

Opgezette buik en Griep

Griep heeft verschillende symptomen zoals: hoofdpijn, spierpijn, droge hoest, vermoeidheid, borrelende buik en opgezette buik, pijn in de buik of borst. Griep wordt verspreid door de lucht en vermenigvuldigen zich in de luchtwegen van de gastheer. De snelheid waarmee het lichaam of ons immuunsysteem aanvalt, bepaalt in welke mate we ziek worden. Meestal wint het immuunsysteem maar bij kinderen en bejaarden kan dat anders liggen.

Wat te doen bij griep

Wanneer u ziek vent van een virus, is er eigenlijk weinig aan te doen. U kan dan best zoveel mogelijk water drinken en een aspirine of paracetamol nemen om de pijn te verlichten. Zijn de symptomen na 3 dagen niet beter en u wordt ook nog eens

kortademig? Raadpleeg dan onmiddellijk de dokter.

Wanneer griep niet behandeld wordt, kan het zich verspreiden en bronchitis of longontsteking veroorzaken. 

Het verloop van een griepinfectie

Een griepvirus heeft de gastheer verlaten en wordt door de nieuwe gastheer ingeademd. Het virus kan ook verspreid worden door handen schudden, via geld waarna met contact heeft met de mond of ogen. Weten de virussen de afweermechanismen in het neus- of oogvocht te weerstaan, dringen ze in de eerste cellen binnen. (dag 1). Worden vele mensen getroffen, spreken we van een griepepidemie.

Het virus gaat zich nu vermenigvuldigen in de cellen van ons lichaam. Dat doet hij door gebruik te maken van ons eigen DNA systemen. De virusdeeltjes vermenigvuldigen zich exponentieel en vallen zo telkens nieuwe lichaamscellen aan. (dag 1- 3)

Door de aanval van het immuunsysteem (door de lymfocyten) beginnen de eerste symptomen van een griep op te duiken: niezen, spierpijn, vermoeidheid. (dag 4)

De symptomen worden erger aangezien ons lichaam de infectie niet helemaal onder controle heeft. De virussen blijven zich vermenigvuldigen. (dag 4- 6)

Het immuunsysteem zet nu ook de eiwitspecifieke antilichamen tegen de virussen in en stelt zo het microörganisme buiten werking. Andere afweermechanismen zoals macrofagen slokken de virus-antilichaamcomplexen op en zuiveren het lichaam. (dag 7)

Geleidelijk aan nemen de krachten van de patiënt weer toe. De patiënt herstelt zich. Alle virussen zijn uit het lichaam verdwenen. (tweede week)

Koorts

Koorts vormt een natuurlijk afweersysteem tegen ziekten. Het krijgen van koorts is niet schadelijk wanneer u gezond


bent. Wel dient u er voor te zorgen dat u niet meer dan 40°C koorts krijgt. Een kind mag niet meer dan 39°C koorts krijgen. Laat de dokter zo snel mogelijk komen wanneer de koorts te hoog blijkt of langer dan 2 dagen aanhoudt.

Bij hoge koorts het lichaam afkoelen met natte doeken. Bepaalde medicijnen zoals aspirine of paracetamol kunnen de koorts drukken. Kinderen onder de 16 jaar kunnen beter geen aspirine slikken.

Buikgriep

Griep kan ook optreden in de buik en veroorzaakt darm-maagklachten (gastrenteritis), misselijkheid, borrelende buik, opgezette buik, buikkrampen, diarree, overgeven en wordt veroorzaakt door een darminfectie. Buikgriep wordt teweeggebracht door een noravirus of rotavirus, Salmonella, Shigella of een parasiet zoals Entamoeba histolytica. Heeft met te maken met een bacteriële ontsteking, kan men antibiotica gebruiken om de buikgriep te bestrijden. Ook buikgriep is uiterst besmettelijk en kan u beter thuisblijven van uw werk, wanneer u getroffen bent door één van bovenstaande microörganismen.