PSD prikkelbare darmsyndroom

PSD – Naar schatting lijdt zo’n 10% van de Nederlandse bevolking aan het prikkelbare darm syndroom, afkort ook wel bekend als PDS. Het prikkelbare darm syndroom is een aandoening waarbij de darmregio gevoelig is en in sommige gevallen zelfs ernstig aangetast. Hoewel veel mensen in meer of mindere mate te maken hebben met het syndroom, is nog altijd niet bekend wat het syndroom precies veroorzaakt. Hoewel de leefstijl van invloed lijkt te zijn op de ernst van de symptomen, is nog niet duidelijk wat de hoofdoorzaak is die leidt tot het ontstaan van de aandoening. 

Buikpijn, een opgezette buik en verstopping

Het prikkelbare darm syndroom kan gepaard gaan met erg veel verschillende symptomen. De ernst en het voorkomen van de verschillende symptomen verschilt per persoon, maar vrijwel iedereen heeft in meer of mindere mate last van buikpijn, een opgeblazen gevoel en bij tijd en wijlen diarree of juist verstopping. Verstopping en een opgeblazen gevoel kan leiden tot een opgezette buik. De maag kan een karakteristiek ongemakkelijk en rommelig gevoel hebben. Bij sommige mensen leidt het consumeren van melkproducten tot een verergering van de klachten. 

Andere symptomen van PDS zijn onder meer een verstoorde stoelgang, gasvorming, klachten van het spijsverteringskanaal (niet alleen de darmen, maar ook maag en slokdarm) en vele lichtere klachten, waaronder vermoeidheid, plasproblemen en een onregelmatige stoelgang. 

Oorzaak van het prikkelbare darm syndroom

Er bestaat nog altijd veel onduidelijkheid over het ontstaan en de oorzaak van het prikkelbare darm syndroom. Nog altijd is de wetenschap niet in staat om het syndroom met tests aan te tonen. Om deze reden bestaat er zelfs controverse over het bestaan van het syndroom als geheel. Mogelijk hebben de klachten die horen bij PDS verschillende oorzaken en kunnen ze niet onder één noemer als ‘het prikkelbare darm syndroom’ geschaard worden. 

PDS behandelen – genezen of niet?

In de meeste gevallen is op scans ook niks bijzonders zichtbaar aan het darmkanaal. Omdat er weinig bekend is over de oorzaak, is de behandeling van het prikkelbare darm syndroom met name gericht op het verlichten van de verschillende symptomen. 

Dit betekent ook dat het prikkelbare darm syndroom vooralsnog niet te genezen is. De symptomen kunnen in veel gevallen aanzienlijk verlicht worden, maar met name bij ernstige gevallen kan de levenskwaliteit sterk beïnvloed worden. Er bestaan aanwijzingen dat een gezond dieet dat vezelrijk is en onder meer weinig melkproducten bevat bevorderlijk is voor het verloop van het syndroom.

 

Bronnen:

  1. https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/pds-prikkelbare-darm-syndroom/
  2. http://www.nhs.uk/Conditions/Irritable-bowel-syndrome/Pages/Treatment.aspx

Auteur: David O.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *