Lucht in darmen kan leiden tot een aantal problemen. Niet zelden zal lucht in je darmen kunnen leiden tot winderigheid of bijvoorbeeld boeren.

Lucht in de darmen kan tevens een opgeblazen gevoel of een opgezette buik veroorzaken. Hierdoor voel je je ook nog een keer bijzonder onprettig. Het ontneemt je bijvoorbeeld de zin om nog wat te ondernemen. Meestal kan dit gevoel na het eten ontstaan.

Lucht in darmen kan ook nog eens leiden tot :

  • Borrelende darmen
  • Rommelende darmen

 

Borrelende darmen hoor je duidelijk in je buik. Rommelende darmen kan leiden tot diarree. Het kan in beide gevallen een zeer onprettig gevoel geven.

Oorzaak lucht in darmen

Er kunnen twee oorzaken zijn waardoor je lucht in de darmen kunt krijgen :

  • Teveel lucht inademen
  • Door bacteriën in de darmen

Tijdens het eten en daarbij te snel eten, komt er veel lucht met het voedsel in ons lichaam dat uiteindelijk in de darmen komt en waardoor er dus te veel lucht in darmen kan ontstaan.

Ook bacteriën zorgen voor lucht in de darmen. Zij zorgen ervoor dat er lucht en gas in de darmen terecht komt wanneer voedsel wordt verteerd. De bacteriën produceren lucht en gassen in de darmen door het verteren van :

  • Suiker
  • Zetmeel

Zetmeel komt veel voor in tarweproducten, aardappelen en rijst. Dit soort producten kunnen leiden tot relatief veel lucht in darmen en zorgen voor vervelende problemen. Winderigheid komt overigens door opeenhoping van gassen in de darmen. Een oplossing van teveel lucht in de darmen is dus door op te letten met deze producten en het gebruik te beperken als u veel last heeft.

Hoe verlaten gassen en lucht ons lichaam eigenlijk ?

Normaliter verlaten aangemaakte gassen en lucht in de darmen via ons bloed ons lichaam. Nadat het in de bloedsomloop terecht gekomen is, zal het uiteindelijk gewoon worden uitgeademd.

Ook andere bacteriën die zich in de darmen bevinden zorgen ervoor dat lucht in darmen geleidelijk verdwijnt. De ene soort bacteriën zorgt er dus voor dat door de spijsvertering lucht in de darmen ontstaat en weer andere bacteriën in de darmen zorgen ervoor dat de lucht weer verdwijnt.