Maag en werking

Als er ergens een plaats is waar maagzweren en andere maagklachten veelvuldig voorkomen, dan is het wel in Amerika. De vraag waarom deze mensen zoveel last hebben van maagklachten, is eigenlijk niet uitzonderlijk. Er wordt weinig gezond gegeten en daarmee bedoel ik echt ongezond. Na enkele keren in Amerika te zijn geweest, was ik blij terug thuis te zijn omdat 90% van het voedsel bestaat uit hamburgers, friet en gefrituurde zaken (ook de groenten). Het was bijna onmogelijk om ergens een gezonde snak te vinden. Het is zelfs zo erg geworden dat ik denk dat sommige ouders niet meer weten wat het is, ‘gezond eten’. Wil je meer weten? Dan moet je echt de film ‘Fed Up’ bekijken.

behandelen van maagzweer

Maar wat is dat nu eigenlijk een maagzweer. Om daar achter te komen, moeten we eerst weten hoe de maag er uitziet van binnen. De maag op zich is heel elastisch. Ze bestaat uit een buitenwand, de spierlaag, de submucosa en de mucosa of maagslijmvlies. Doorheen deze lagen loopt er een fijn netwerk van bloedvaten die uiteindelijk uitmonden in het maagslijmvlies waar de maagklieren gelegen zijn. In de maag bevinden zich wel 5 miljoen maagkliertjes die zorgen voor afscheiding van pepsine en lebferment. Beide enzymes zijn nodig om voedsel te kunnen verteren. Wanneer het pepsine in contact komt met het zoutzuur of beter maagzuur, wordt de pepsine geactiveerd en kan het voedsel afbreken.

De productie van pepsine en lebferment komt in gang wanneer we honger of eetlust krijgen. Eten wanneer je dus geen honger hebt, is niet zo gezond met andere woorden. Een waarom eten als je geen honger hebt?

De oorzaak van een maagzweer

Maar niet alleen het ongezonde eten doet maagzweren ontstaan, ook andere zaken zoals: te snel eten, stress, alcohol, roken, dierlijke gefrituurde vetten, worstwaren, varkensvlees, te heet of te koud drinken en eten, bepaalde medicamenten, scherpe specerijen, teveel maagzuurproductie etc..


Het ontstaan van een maagzweer

Het wonder is hier dat het maagzuur de eigen maagslijmwand niet weg vreet. Het zijn de anti-enzymes die er voor zorgen dat de mucosa intact blijft. Wanneer de productie van die anti-enzymes wordt stilgelegd of er bevindt zich een ontsteking in het slijmvlies, dan wordt het onderliggende weefsel door het zoutzuur aangetast. Hierdoor ontstaat er een maagzweer.

Mannen hebben overwegend meer last van maagzweren dan vrouwen. De meeste maagzweren ontstaan altijd lager in de maag aan de kleine kromming of de twaalfvingerige darm. Het type pijn verraad waar de maagzweer zich bevind:

  • Hongerpijnen: meer centraal gelegen maagzweer, gaat weg wanneer je gedaan hebt met eten.
  • Pijn na eten: als de pijn opkomt na een half uur, is de maagzweer meer onderaan de maag gelegen.

Maagzweren dienen absoluut behandeld te worden. Op lange termijn kunnen de de maagwand volledig doorboren en andere organen gaan aantasten zoals de alvleesklier, de lever en een deel van de dikke darm of colon. Daarbij komt de maaginhoud in de darmholte terecht wat leidt tot buikvliesontsteking (hevige pijn, misselijkheid en harde opgespannen buik) met eventuele dood tot gevolg. Een slechte behandeling van een oude maagzweer kan in bepaalde gevallen tot maagkanker leiden.

Slechte adem en maagkanker

Soms kan ook het tegenovergestelde ontstaan doordat er te weinig maagsappen geproduceerd worden. Maagsappen dienen niet alleen voor de vertering maar ook om gevaarlijke bacteriën en schimmels in de voeding af te doden. Bij te weinig zoutzuur ontstaat er gisting van het voedsel waardoor men last krijgt vaneen opgezette buik en gasvorming. Het voedsel wordt slecht verteerd, blijft langer in de maag waardoor mensen een slechte adem krijgen.

Op lange termijn kan een slechte maagwerking leiden tot maagkanker, waarschijnlijk door de slechte invloeden van buitenaf die nu niet meer worden afgebroken.

Behandeling van maagzweer

Maagzweren zijn te behandelen met verschillende soorten medicaties, maar hier willen we het houden op goedkope en natuurlijke behandelingen die eigenlijk evengoed kunnen werken. Weeral om vragen we zeker toch altijd eerst een arts te raadplegen voor je een behandeling start.

Maagzweren behandelen met MolkosanWe sommen hier de behandelingsmethoden op:

  • Vasten kan helpen om maagzweren te bestrijden: 1 tot 2 dagen per week.
  • Zorg voor meer ontspanning! Een van de belangrijke oorzaken van maagzweren zijn stress. 
  • Bepaalde infecties kunnen eveneens leiden tot maagzweren. Die moeten met antibiotica behandeld worden. Opgelet! Soms kan antibiotica net zorgen voor een verhoogde kans op maagzweren. Enkel innemen wanneer het niet anders kan.
  • Geperst aardappelsap, koolsap, koolrabi, duizendguldenkruid thee, centaurium tinctuur hebben een verzachtende en helende werking op maagzweren.
  • Zuur neutraliseren maar niet genezen: melk, houtas in lauw water of norit (actieve kool)
  • Homeopathie: Gastronol, Solanum complex, Hamamelis
  • Speciaal dieet van zilverrijst, gierst, rogge, boekweit of volle tarwe gecombineerd met salades en Molkosan (melkwei).
  • Eten van bosbessen en zoethout

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *