melkkoe en verse melk

Melk en de zuivelindustrie

Melk is voor opgroeiende kinderen beslist een waardevol voedingsmiddel. De melk moet echter wel van goede kwaliteit zijn.

Toch zijn er streken waar men in de stallen niet bepaald volgens biologische principes werkt. Dit geldt ook voor het gebruik van krachtvoeder en de toegepaste bemesting. Die melk is dan ook niet van hoge kwaliteit, en kan daarom beter eerst worden gekookt.

Ook het gevaar van de ziekte van Bang is in Zwitserland en vele andere streken van Europa nog niet uitgebannen, zodat het ook om die reden beter is gekookte melk te gebruiken. 

Schijf van vijf

Melk is gezond en zit mee in de schijf van vijf. Maar in welke vorm kunnen we melkproteïnen opnemen?

schijf van vijf
schijf van vijf

Heel anders is het gesteld als u in de vakantie met uw kinderen naar de bergen trekt, waar het vee een prima kwaliteit melk levert. U kunt die zonder bezwaar melk ongekookt drinken. Deze melk vormt samen met volkorenbrood, groenten, fruit en andere goede en versterkende middelen een welkom voedsel voor de opbouw van ons lichaam of beter de schijf van vijf.

Melk, eiwitvoeding bij uitstek vlees en worst geven als eiwitleveranciers meer stofwisselingsslakken dan melk. Melkproducten worden door de meeste mensen goed opgenomen en zijn daarom zeer geschikt als eiwitleverancier. Zo is kwark tegenwoordig erg in trek. Wie dan ook de kunst verstaat een goede kwarktaart te maken, zal niet alleen iets smakelijks, maar ook iets gezonds op tafel zetten.

Bij veel Zwitserse gezinnen is de zoete kwark, vermengd met amandelen, bessen of andere vruchten, sterk ingeburgerd. Wanneer bij het middagmaal in de schil gekookte aardappelen worden geserveerd, mag ook kwark met mierikswortel niet ontbreken. Kwark kan trouwens ook door toevoeging van groentesappen worden verrijkt en heel goed worden gebruikt voor het vullen van tomaten.


Een ander melkproduct vinden wij in kaas. Dit zal vooral mensen met zwaar werk op de lange duur goed verzadigen. Witte kaas is het beste voor de gezondheid. Het is aan te bevelen om kaas samen met salades en andere rauwe groenten te eten. Kaas is dan beter verteerbaar en geeft minder klachten. Een bekend Zwitsers gezegde luidt immers, dat kaas ‘s morgens goud, ’s middags zilver en ’s avonds lood is. Dat wil zeggen dat het iets minder interessant is om ‘s avonds nog een kaas en wijnavondje te houden.

Yoghurt is eveneens een veel gebruikt product die gebruikt wordt in verschillende bereidingen: yoghurtdressing, als marinade, met muesli etc..

Melk als drank

verse melk om te drinken
Lekkere verse melk

Melk geniet in Nederland weliswaar een grote bekendheid, maar misschien zou ze toch door meer mensen gedronken moeten worden. In Amerika heeft men het misschien nog beter aangepakt. U kunt daar overal verse (rauwe melk), ongekookte melk in kleine verpakkingen kopen. Iedereen die zin heeft in een verfrissende, voedzame slok melk, kan er gemakkelijk aan komen.

Op de stations kunt u een pakje melk uit de automaat trekken. In de hete zomermaanden is koele, verse melk beslist beter en goedkoper dan alcoholische dranken of zoete, kunstmatig bereide frisdranken. Melk is een natuurlijk product met heel wat voordelen. Helaas is niet iedere boer zover dat hij de meest zuivere melk kan leveren, maar er wordt vaak heel veel gedaan om de kwaliteit te verbeteren.

Jammer genoeg kan ook aan de beste melk afbreuk worden gedaan. Ik denk hierbij vooral aan de systematisch verrichte inentingen en het is goed als boeren hier attent op zijn.

Verder drinken wij ook gepasteuriseerde melk  en gecondenseerde melk.

Gevolgen van vee-inenting

Wanneer het vee tegen tuberculose wordt ingeënt, dienen we de melk de eerste vier tot vijf dagen in geen geval ongekookt te drinken. In feite is het nog beter deze melk helemaal niet voor menselijke consumptie te gebruiken. Vooral bij degenen die gewend zijn aan natuurlijk voedsel, kunnen de meest uiteenlopende stoornissen optreden zoals lever- en spijsverteringsstoornissen, hoofdpijn, irritatie van de hoofdhuid en koorts. Die aandoeningen  gaan weliswaar niet gepaard gaat met gebrek aan eetlust. Als afweermiddel tegen deze stoornissen kan men Echinaforce, Usnea en Urticalcin gebruiken. Het is ook goed om de koorts af te leiden door de nier- en leverfunctie te stimuleren, waardoor het leed vaak snel geleden is. Voorzichtigheid is beslist geboden, wil men zijn gezondheid niet schaden.

Boeren die de neiging hebben melk van zieke koeien af te leveren, moeten bedenken dat de gezondheid van hun medemensen belangrijker is dan het maken van winst. Maar jammer genoeg is de economische druk vaak sterker dan het verantwoordelijkheidsgevoel jegens de medemens.

Factoren die de kwaliteit van de melk beïnvloeden

Slechte hygiënische toestanden in de stallen spelen bij het ontstaan van tuberculose een niet onbelangrijke rol. Ook het gebrek aan beweging en frisse lucht dragen tot deze ziekte bij. Dieren die voortdurend op stal moeten staan, zullen ondanks het beste voer niet gezond blijven. Men zou ze op zijn minst in de buitenlucht te drinken moeten geven, opdat ze gedurende deze korte tijd kunnen profiteren van licht en frisse lucht, van beweging en goede ademhaling. Dit is voor hun gezondheid een absoluut vereiste.

gezonde koe
Melkkoe

Vaak tracht men het tuberculosegevaar te bagatelliseren. Het is inderdaad waar dat de tuberkelbacillen alleen bij uiertuberculose rechtstreeks in de melk komen. Wie zou echter willen beweren dat een long- of andere tuberculose geen nadelige invloed op de kwaliteit van de melk uitoefent? Alleen een volledig gezond dier is in staat volkomen betrouwbare melk te leveren. De melk van een zieke koe is altijd van mindere kwaliteit, ook al zitten er geen tuberkelbacillen in. Is het bij de mens niet precies zo? Een zieke moeder, die voor zichzelf al te weinig mineralen en gezonde stoffen heeft, kan haar zuigeling toch nooit zulke goede opbouwstoffen meegeven als een gezonde moeder? We moeten de principes die aan deze feiten ten grondslag liggen, leren kennen en ons eraan trachten te houden. Om fouten te voorkomen, dienen we de hele kring gesloten zien te houden.

Een goede bodemgesteldheid is een eerste vereiste. Een gezonde bodemstructuur maakt dat het vee gezond voedsel eet. Vervolgens moeten we voor optimale levensomstandigheden zorgen. Alleen dan is het mogelijk gezonde producten te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *