Heb je veel last van een opgeblazen gevoel na het eten ? Het kan gewoon een vol gevoel zijn waar je even last van hebt. Een opgezette buik na een maaltijd heeft vaak te maken met te snel eten.

Tijdens het eten van het voedsel nemen we ook veel lucht in. Deze lucht hoopt zich samengeperst op in maag en darmen. Daardoor ontstaat het opgeblazen gevoel. We kunnen er dus in principe makkelijk minder last van hebben als we besluiten rustig te eten en onze maaltijden goed te kauwen.

Wanneer wordt het echt problematisch ?

Als u vaak last heeft van een opgezette buik na het eten en daarbij veel moet boeren of veel last heeft van winderigheid kan dit tot problemen leiden. Niet alleen schaamt u zich dan misschien, maar gaat de opgezette buik ook nog eens veel pijn doen.

Niemand wil natuurlijk problemen. Als u veel last heeft van bovenstaande problemen is wellicht een doktersbezoek verstandig. Hij of zij zal u kunnen adviseren hoe om te gaan met een opgezette buik na het eten.

In veel gevallen is misselijkheid een bijverschijnsel. Het kan dan natuurlijk ook zijn dat u wellicht door een (licht) virus bent getroffen. Griep en koorts kan direct daarna volgen. Een opgezette buik na het eten en misselijk worden kan ook betekenen dat er iets mis was met het voedsel. Opletten dus is ons advies.

Als je na het eten nog meer problemen krijgt, bijvoorbeeld diarree en dit blijft aanhouden, is het ook verstandig om na verloop van tijd een huisarts te raadplegen. Ook frequente buikkrampen na het eten kunnen beter een keer onderzocht worden. Zeker als daarbij ook nog eens gewichtsverlies opgetreden is kan er

misschien wel meer mis zijn. Bij dit soort darmklachten, die telkens na het eten optreden is medisch ingrijpen misschien wel noodzakelijk.

Opgezette buik na het eten van pasta

Pasta heeft de eigenschappen dat het op zich je honger snel zal stillen. Daarnaast zal door het hoge koolhydraat gehalte in paste direct gevoeld worden dat je wat gegeten hebt. Een opgezette buik na het eten van pasta is dus eigenlijk heel normaal.

Sporten en opgeblazen buik
Bureauwerk leidt tot opgeblazen buik

Het is niet de eerste keer dat er over geschreven wordt. Sport helpt om de stofwisseling op gang te houden en daarbij ook de spijsvertering. Sporten helpt tegen een opgeblazen buik. Maar wat doe je als je de hele dag bureauwerk moet doen?

Het voordeel van sporten

Eerst en vooral helpt sporten om de transit te bevorderen. Heb je eerder een sedentair leven, zal de transit minder goed functioneren zodanig dat je last krijgt van verstopping en een opgeblazen buik door gasontwikkeling. De darmen functioneren dan minder goed.

Sporten zou eveneens een invloed hebben op onze darmflora. Het gaat hier niet zozeer over het aantal bacteriën maar over de diversiteit van de darmflora die elk bijdragen tot een goede spijsvertering en stofwisseling. Wat zijn de oorzaken van het verdwijnen van gunstige darmbacteriën:

  • Eenzijdig voeding: fastfood – kan leiden tot overgewicht en diabetes
  • Extreme voedingsgewoontes van topsporters: eiwitdiëten (krachttrainers) – koolhydraten (duursporten)
  • Weinig beweging: invloed op de spijsvertering (verstopping door verlaagde transit) en dus ook op de darmflora

Een ander probleem van een zittend bestaan,  is dat je stofwisseling stil valt. De wereldgezondheidsorganisatie heeft aangekondigd dat jaarlijks meer dan 1 miljoen mensen sterven door een gevolg van te weinig beweging. Omdat je energieverbruik zo laag is, gaat je lichaam over in een soort rusttoestand die zeer gelijkaardig aan het rustmetabolisme van ‘s nachts. Een zittend bestaan leidt tot meer risico op hartfaling, kanker, hogere bloeddruk, slechte conditie, darmklachten en opgeblazen buik, futloosheid, obesitas en artrose. Momenteel werken meer dan 75% van de bedienden op een bureaustoel terwijl dat vroeger niet het geval was. Zelfs al heb je de perfecte bureaustoel, toch ondervind men na verloop van tijd: overbelasting, pijn en krampen.

Een ander belangrijk gevolg is botontkalking. Doordat je beenderen en botten geen zware inspanningen moeten leveren, worden je botten brozer. Dit verhoogd natuurlijk het risico op botbreuken. Recentelijk is dit fenomeen ook vastgesteld bij pro-wielrenners. De druk op de botten verminderd zo aanzienlijk dat ze tijdens valpartijen aanzienlijke botbreuken kunnen oplopen. Wil je echt sterke botten ontwikkelen? Kies dan voor sporten die je botten sterk belasten: Tennis, judo, balsporten, turnen enz..

Sporten op je werk?

Je kan er altijd voor kiezen om een fitnessabonnement af te sluiten en na je werk wat te gaan sporten. Maar wat als je 8 uur van de dag op een stoel moet zitten? Daarvoor zijn een aantal oplossingen gevonden:

Zit/sta tafels

Een mogelijke oplossing zou zijn een zit- en statafel. Je kan makkelijk rechtop werken en wanneer je moet wordt, kan je met een druk op de knop de tafel aanpassen naar een zittafel. Op die manier heb je voldoende afwisseling en dat is natuurlijk het ‘keyword’. Te lang werken aan een statafel zou een extra belasting vormen voor de bloedsomloop en spataderen met zich meebrengen. Te lang zitten is eveneens niet goed wegens boven vernoemde problemen. Een combinatie van de twee vormt een ideale oplossing om die spijsvertering in gang te houden.

Fietsbureau

Een fietsbureau is een hometrainer die onder een tafel staat geïnstalleerd. Hiervan vind je zeer uiteenlopende modellen. We raden mensen dan ook aan om te kiezen voor die fietsbureaus die flexibel zijn in het maken van aanpassingen. Deze zijn duurder maar wel beter.

Wandeltafels

Onder wandeltafels verstaan men tafels waaronder een loopband is geplaatst. Je bent dan natuurlijk wel afhankelijk van de snelheid waarmee de loopband is ingesteld. Dit kan aanleiding geven tot ongevallen en is dus niet altijd aan te raden. Ook is het iets moeilijker om fijne werkbewegingen te maken wanneer je aan het lopen bent. Heb je toch interesse voor, kies dan een laag wandeltempo. Het is niet de bedoeling dat je een marathon aflegt maar dat je rustig in beweging blijft. Een 3 km/uur is een goed gemiddelde en je komt er niet bezweet van af.

Actief zonder accessoires

wandelen voor betere stoelgang
Wandelen voor betere stoelgang – middagpauze

Je dient niet altijd van die speciale bureaus te hebben om actief te blijven. Sta zelf regelmatig op om drinken te halen. Hoe meer je drinkt, hoe meer je moet opstaan op naar de wc te gaan.

In bepaalde bedrijven worden standaardzaken zoals printers, koffiemachines en dergelijke speciaal verder weg geplaatst zodat mensen meer de beentjes nemen indien nodig.

Er bestaat ook software die je alert maakt dat het weer tijd is om een ommetje te maken. Je kan de instellingen zelf aanpassen.