Of we al of niet bijkomen en een dikke buik krijgen, hangt grotendeels af van wat we eten, hoeveel we eten maar ook van bepaalde andere factoren zoals medicatie. Er bestaan enkele natuurlijke afslank makers maar ook het tegenovergestelde is waar. Die lijsten we hier even op.

Natuurlijke afslankers

Hierover is al veel verteld en ze zijn niet allemaal aan te raden.

Peterselie en komkommer

Dit zijn natuurlijke waterafdrijvers die er voor zorgen dat geen vocht in het lichaam opgehoopt blijft. Aan de andere kant moet men oppassen dat men niet teveel vocht  verliest, zeker tijdens warme dagen. Ook teveel vochtafdrijving kan leiden tot een tekort van bepaalde essentiële mineralen en vitaminen. Opgelet dus.

koud water verhoogt metabolisme
Koud water verhoogt het metabolisme

Koud water drinken

Door het drinken van koud water, verbruikt je lichaam energie om je lichaamstemperatuur op pijl te houden. Maar opnieuw opgelet! Het drinken van ijskoud water kan slijmvliesontsteking veroorzaken. 

Moet die verwarming echt op?

De temperatuur binnenshuis wat lager zetten, is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook goed voor de vetverbranding. Natuurlijk wel opletten dat je ook hier weer niet ziek wordt van de koude. Ik zou de temperatuur minimaal op 18°C zetten. 

Ook tijdens het slapen iets dunnere dekens gebruiken zorgt voor meer energieverbruik.

Vit C en Mg

Vit C en Mg zijn essentieel in een goede vetverbranding en meestal hebben we er een tekort van. Alleen een gezonde voeding kan hier voor zorgen. Het nemen van voedingssupplementen kan ook. Koop wel niet het goedkope spul maar degelijke kwaliteit wil je het effect er van zien. 

Voor een topmetabolisme hebben we in principe zelfs 13 vitaminen nodig: vet oplosbare A, D, E en K, de in water oplosbare C en de groep B-vitamines.


Groene appelen

Groene appelen zijn gekend voor het creëren van een verhoogd metabolisme. Je krijgt dan ook sneller honger na het eten van appel. Een ideale afslanker 🙂

Fenylalanine

groene appel verhoogt metabolisme
Appeltje tegen de dorst en het vet!

Dit belangrijke aminozuur is een neurotransmitter, een chemische stof die signalen overbrengt tussen de zenuwcellen en de hersenen. In het lichaam wordt het omgezet in norepinefrine en dopamine, prikkeloverbrengers die de alertheid en vitaliteit bevorderen en de honger verminderen.

Ter beheersing van de eetlust moet een fenylalanine, verkrijgbaar in tabletten van 250 tot 500 mg, één uur voor de maaltijden worden ingenomen met water (geen proteïne).

Spirulina

Behalve dat het proteïne van zeer hoge kwaliteit bevat en vrijwel alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt, bevat dit blauwgroene zeewier – dat bekend staat als spirulinaplankton – fenylalanine dat, zoals gezegd, inwerkt op het eetlustcentrum van de hersenen teneinde de honger te verminderen. Spirulina houdt ook het bloed-suiker op het juiste peil en rekent af met die gevaarlijke trek in overbodige hapjes.

Cholecyctokinine (CCK)

Dit polypeptidehormoon, dat eveneens als een neurotransmitter van de hersenen fungeert, schijnt te werken als een verzadigingssignaal in het lichaam. Het is nu op de markt in de vorm van een aanvulling. Om de beste werking te krijgen dient men twee tabletten van 1000 mg te nemen en wel met een vol glas water. L-fenylalaline is een krachtige vrijmaker van CCK. (L-fenylalanine is de natuurlijke vorm; D-fenylalanine is de synthetische vorm en maakt geen CCK vrij). Vitamine B6en vitamine C, genomen met L-fenylaline, bevorderen het vrijmaken van CCK.

Glucomannan

Glucomannan, dat in de konjakwortel wordt gevonden, is een van de beste plantaardige vezels die er voor je dieet zijn. Omdat het niet wordt verteerd door het lichaam, helpt het u afslanken terwijl het door het spijsverteringskanaal gaat. Het helpt de eetlust te bedwingen, verbetert de stofwisseling en versnelt de verbranding van overtollig vet. Omdat het de vertraging van vetten kan belemmeren, verlicht het ook het knagen van de honger tijdens het dieet en kan het constipatie helpen voorkomen.

Glucomannan moet een half tot één uur voor een maaltijd worden ingenomen – gemiddelde dosering voor een volwassene 500-1500 mg – met een of twee glazen water. Als jouw maag snel van streek is, moet je het middel na het eten innemen. Wordt ook wel verkocht als MaxZlim.

Chroomsupplementen

Helpen de bloedsuikerspiegel reguleren en het hongergevoel stoppen.

Arginine en ornithine

Herinner je je zich nog de tijd toen je als kind alles kon eten wat je wilde zonder meer te gaan wegen? Welnu, dat kwam doordat jouw hypofyse nog HGH (human growth hormone) produceerde. Helaas stopt met het ouder worden de productie van groeihormonen en gaan de ponden zich ophopen.

Je kunt jouw stofwisseling verjongen terwijl uw slaapt. Men heeft ontdekt dat de aminozuren arginine en ornithine, die als aanvullingen verkrijgbaar zijn, de hypofyse prikkelen tot voortzetting van de productie van groeihormonen. Je kunt, door deze aanvullingen te gebruiken, jouw stofwisseling in feite verjongen en ze zullen tijdens jouw slaap werkzaam zijn, want dan worden de groeihormonen afgescheiden. Het is waar dat bepaalde hormonen het lichaam aanmoedigen om vet op te slaan, maar een groeihormoon treedt op als een mobilisator van vet en helpt je niet alleen er beter uit te zien, maar ook meer energie te hebben. Dit betekent niet dat je kan eten wat je wilt en slank kunt zijn. maar je kan wel de werking bevorderen van je dieet en van je oefeningen.

Andere

Bepaalde voedingsproducten lijken eveneens het metabolisme te verhogen, zijn: kaneel, citroen en pompelmoes, linzen, cayennepeper, rucolasla, cafeïne, pijnboonpitjes, andijvie, groene thee etc..

Medicijnen die er voor zorgen dat je in gewicht toeneemt

Ook het tegenovergestelde is waar. Van sommige medicijnen kan je pondjes bijkomen door een vertraagd metabolisme of vochtophoping. Enkele daarvan zijn:

 • medicatie als dikmaker
  Medicatie zorgt voor vochtophoping

  Anticoagulantia (bloedverdunners).

 • Antidepressiva.
 • Antiparkinsonmiddelen (tegen de ziekte van Parkinson).
 • Antispasmodica/anticholinergica (pillen voor maag en kramp).
 • Orale anticonceptiva, oestrogenen en progestagenen (voorbe-hoedpillen en sekshormonen).
 • Anti-inflammatoire/anti-artritismedicijnen.
 • Tranquillizers, sedativa, ontspannende middelen, barbituraten en slaapmiddelen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *