Last van een opgeblazen buik ? Dat kan een vervelend gevoel zijn. Een gevoel dat je een ballon in je buik hebt en dat je bijna uit je broek dreigt te knappen. Een dikke opgeblazen buik kan ontstaan vlak na het eten van een stevige maaltijd.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een opgeblazen buik. Zo kan het zijn dat je maag opspeelt na het eten. Daardoor krijg je het gevoel dat je maaltijd niet verteerd in je maag waardoor een vervelend gevoel kan ontstaan.

Ook kan het zijn dat je darmen opspelen. Daarnaast komt buikpijn ook veelvuldig voor. Ook dit kan het gevoel geven van een opgeblazen buik en misselijk worden. Als darmen moeite hebben met het voedsel dat je eerder tot je genomen hebt kan een verstopping ontstaan. Deze stoornis in de darmen kan weer leiden tot bijvoorbeeld het krijgen van darmkrampen of buikkrampen.

Veel mensen hebben ook last na het drinken van melk of het gebruiken van melkproducten. Dit kan betekenen dat u te maken heeft met een lactose intolerantie. U kunt deze producten moeilijker verdragen.

Vrouwen die zwanger zijn hebben ook tijdens de zwangerschap last van een opgeblazen buik.

Een opgeblazen buik tijdens de overgang

Ook bij vrouwen in de overgang is een opgeblazen buik een veelgehoorde klacht. Het kan zelfs gepaard gaan met misselijkheid. Nadat de overgang wat verder is gevorderd zal het gevoel van een opgeblazen buik ook weer geleidelijk afnemen.

Wat kun je doen bij het hebben van een opgeblazen buik gevoel ?

Meestal is het vervelende gevoel van een opgeblazen buik van tijdelijke aard. Wat helpt is wat te bewegen na het eten, bijvoorbeeld door een korte wandeling te maken, blijven darmen en de maag ook in beweging. De kans dat het eten daardoor beter verteerd kan daarmee tegelijkertijd vergroot worden.

Indien er sprake van is van lactose intolerantie is het advies simpel : Schrap eenvoudig de melkproducten van uw dagelijkse menu en het gevoel van een opgeblazen buik zal veel minder voorkomen.

 

Dieet aanpassen

Over het algemeen kan gesteld worden dat aanpassing van het dieet al veel problemen kan wegnemen. Probeer daarbij ook een maaltijd rustig te eten. Haasten zal alleen maar tot meer problemen kunnen leiden en de kans op een opgeblazen buik vergroten.

Dagelijks voldoende bewegen zal de spijsvertering bevorderen. Hierdoor zal de kans op problemen met de darmen afnemen.

Vervang melkproducten door producten die probiotica bevatten. Producten als Activia bevorderen echt de darmflora en helpen dus wel degelijk tegen het krijgen van een opgeblazen buik.