Opgezette buik bij menstruatie

Er wordt al wel een gezegd dat men een opgezette buik krijgt wanneer men in de menstruatiecyclus zit. Toch wanneer ik de mensen vraag of zij last hebben van constipatie of harde buik tijdens de menstruatie, lijkt het verhaal minder waar te zijn. Ze hebben dan misschien wel een opgeblazen

gevoel maar in tegenstelling tot verstopping hebben ze enkele dagen voor de menstruatie, eerder lopende diarree. Die diarree zet zich verder wanneer de menstruatie vordert en neemt tegen het einde geheel af. 

Het is wel zo dat men last heeft van een verstop gevoel omdat de lucht die zich ontwikkeld in de darmen niet kan ontsnappen. Menstruatie kan dus ook aanleiding geven tot winderigheid. We spreken ook wel eens van flatulentie in dit geval.

Oorzaken opgeblazen gevoel menstruatie

 De oorzaak van de harde buik of opgeblazen gevoel, heeft te maken met de hormoonschommelingen die optreden bij de ingang van de menstruatie. De menstruatie kan ook voorafgegaan worden met opvliegers. Deze mensen hebben hoogst waarschijnlijk het meeste last van diarree en hormoonschommelingen. 

Bruine afscheiding

dikke harde buik voor en na menstruatie
Dikke harde buik voor en na menstruatie

Wanneer de menstruatie bijna afgelopen is, hebben de meeste vrouwen in plaats van rode bloeding, een bruine afscheiding. Dat is niets om je zorgen over te maken. Die bruine afscheiding heeft te maken met oud bloed dat uit de baarmoeder komt. Restjes bloed die blijven hangen zijn en pas later naar buiten worden afgescheiden. Dat wijst meestal op het einde van de menstruatiecyclus. In bepaalde gevallen kan een bruine afscheiding ook voorkomen na geslachtsgemeenschap. Er heeft zich dan een trauma voorgedaan aan de cervix, ook wel baarmoederhals genoemd. Dit is in principe niet gevaarlijk zolang er maar geen infecties optreden. Een bruine afscheiding kan ook voorkomen wanneer de menstruatie bloeding niet helemaal doorkomt. Je hebt dan een lichte bloedafscheiding die uiteindelijk resulteert in een bruine afscheiding, weerom om dat het de restjes zijn van oud bloed die niet onmiddellijk afgescheiden worden. De afscheiding heeft niets te maken met diarree of een opgezette buik.

Harde buik tijdens menstruatie


Een harde buik tijdens de menstruatie wordt veroorzaakt door de baarmoederwandspier die zich gaat samentrekken zodat het baarmoederslijmvlies gaat loslaten. Dit kan hevige pijnen en bloedingen veroorzaken. Het bloed is dan meestal helrood van kleur. Het is niet ongewoonlijk dat men a wel eens bloedklonters afscheidt.

Klachten van menstruatie verhelpen

De klachten kan men moeilijk wegnemen aangezien ze van hormonale aard zijn. Toch kan een gezonde voeding erbij helpen dat een goede stoelgang hebt. Probeer steeds zoveel mogelijk te drinken. Je verlies veel vocht door het bloeden zelf en door de diarree die je krijgt.

Naast de boven vernoemde klachten kan men ook hoofdpijn krijgen voor en tijdens de menstruatie. Ook dit heeft met hormoonwisselingen te maken. Ik heb gemerkt dat wanneer je weel dringt, de hoofdpijn gedeeltelijk kan onderdrukt worden.