eiwitarm dieet

Eiwitarm dieet en de voordelen

Eiwitarm dieet – Al degenen die last hebben van stofwisselingsstoornissen of een slechte spijsvertering (opgezette buik), verhoogde bloeddruk, reuma, arthritis of jicht, dienen geruime tijd een eiwitarm dieet te houden. Vooral de volgende voedingsmiddelen bevatten eiwit: vlees, eieren, kaas, melkproducten, erwten, bonen en linzen.Vegetariërs die een eiwitarm dieet volgen, dienen de melkproducten sterk te verminderen en ook de genoemde peulvruchten slechts in beperkte mate te gebruiken. Wie gemengde kost eet, dient varkensvlees en worst van zijn menu te schrappen en zich tot kalfs-, rund- en schapenvlees te beperken. Hij kan ook het zogenaamde „Bündnerfleisch” gebruiken, een Zwitserse specialiteit van in de lucht gedroogd rundvlees. Eier- en kaasgerechten dienen vermeden te worden. Mocht u het eitje met moeite kunnen laten staan, beperk het dan in elk geval zoveel mogelijk en eet het alleen rauw. Ze kunnen bijvoorbeeld geklutst door de soep worden gedaan, maar mogen niet worden meegekookt.

Eieren bevorderen de productie van urinezuur en zijn niet geschikt voor een eiwitarm dieet. Artritispatiënten mogen ze dan ook beslist niet eten. Bij een gebrekkige functie van de eierstokken kunt u zo nu en dan een rauw ei eten. Liefhebbers van kaas mogen ’s middags bij de groente wat jonge kaas gebruiken. Beter dan kaas is kwark dat weliswaar eiwitrijk is, maar niet de nadelen van de andere eiwithoudende voedingsmiddelen heeft. En, leverpatiënten, kwark heeft een bijzonder gunstige uitwerking op de lever. Wanneer u ‘s avonds eiwitrijk voedsel eet, zult u er waarschijnlijk ’s nachts last van hebben. Het is daarom beter het avondeten steeds eiwitarm te houden. Zwaar verteerbaar voedsel dient tot het middagmaal beperkt te blijven. Het heeft lange tijd nodig om te verteren en vormt daardoor een zware belasting voor het lichaam.

Vermijd vet en schrale voeding tegen een opgezette buik

In een eiwitarm dieet hoort ook het vermijden van dierlijke vetten. Mensen met een gevoelige lever dienen alle in vet gebakken spijzen te vermijden en is een eiwitarm dieet zeker aan te raden. Van de vetten is alleen ongesmolten boter of wat onverhitte olie aan te bevelen. Iets dat in olie is gebakken is voor de lever meestal nog lichter verteerbaar dan iets dat in vet is gebakken, ofschoon u bij ernstige klachten beide maar beter kunt vermijden. Wie een goed dieet in acht wil nemen of een medische behandeling met goede voeding wil ondersteunen, dient zich te onthouden van alle producten van wit meel en witte suiker alsook van conserven en verschraalde voedingsmiddelen.

Eiwitarm dieet  – ontbijt

muesli
Muesli met fruit

De gebruikelijke koffie of thee met een beschuitje of een sneetje brood kan niet als een volwaardig ontbijt worden beschouwd. Een muesli met appelen of andere vruchten — afhankelijk van het jaargetijde — dient de basis te vormen. De muesli kan met noten en volkorenvlokken worden verrijkt, maar ook heel goed worden gemengd met volle tarwekorrels, die men eerst heeft geweekt en vervolgens door de gehaktmolen gedraaid. Het wordt daardoor extra voedzaam en ideaal als eiwitarm dieet. Rozijnen die samen met de tarwekorrels door de gehaktmolen worden gedraaid, verrijken de muesli en bevorderen de aanmaak van bloed. Wie last heeft van obstipatie, kan er ongeveer een afgestreken eetlepel vers gemalen lijnzaad doorheen doen. Om de muesli zoeter te maken, voegt u er wat honing of druivensuiker aan toe. Bij de muesli eet u knackebrood of volkorenbrood, besmeerd met wat boter, ongekookt rozebottelmoes of honing.

U kunt er nog wat verrijkte tarwezemelen overheen strooien, die u overigens ook over de muesli kunt doen. Wie daarbij nog iets wil drinken, kan thee trekken uit rozebottelbaadjes en deze zoeten met druivensuiker of honing. Indien gewenst, kan aan deze thee nog wal room of melk worden toegevoegd. Natuurlijk kunt u ook graankoffie gebruiken. Het is beter om er wat room in te doen dan melk, omdat room vel en geen eiwit bevat. Bij een gevoelige lever is een beetje melk of nog liever amandelmelk aan te bevelen. Zo kan een ontbijt op verschillende manieren worden klaargemaakt, afhankelijk van het jaargetijde, de ter beschikking staande vruchten en iemands voorkeur. Het drinken van vruchtensappen zoals grapefruit-, sinaasappel- of druivensap bij het ontbijt, is heel goed. Vooral grapefruitsap, omdat het de nieren, de lever en ook de totale klierfuncties wat activeert. Als de lever niet goed werkt, vervangt u de zoete vruchtengerechten door een tot twee deciliter zuiver, rauw wortelsap en neemt u een met boter bestreken sneetje knackebrood met wat tarwezemelen. U kunt dit eventueel nog aanvullen met een belegde boterham, zoals voor het avondeten is beschreven.

Eiwitarm dieet  – middagmaal

Afhankelijk van het jaargetijde mogen hierbij veel verschillende slasoorten niet ontbreken. Ze moeten altijd worden aangemaakt met citroen of molkosan, wat een gunstige werking op de spijsvertering heeft; nooit met azijn. De salade kan ook met zure room of yoghurt worden aangemaakt. Voor het op smaak brengen van de slasaus dienen verschillende keukenkruiden te worden gebruikt, zoals bonenkruid, marjolein en tijm. Alle koolsoorten kunnen het beste rauw als salade worden gegeten, daar ze gekookt vaak gisting veroorzaken. Vooral salade van witte kool is licht verteerbaar, gezond en waardevol. De groente moet steeds worden gestoofd om gisting te voorkomen. Verder vormt zetmeel nog een belangrijk onderdeel van de voeding.

Als eiwitarm dieet is zilvervliesrijst het aangewezen voedingsmiddel. Deze heeft een gunstige uitwerking op de bloeddruk, die erdoor wordt genormaliseerd, terwijl de vaten zich herstellen. Vanuit het gezichtspunt van de voedingstherapie is zilvervliesrijst een van de beste zetmeelleveranciers. In plaats van rijst kunt u ook aardappelen kiezen, waarbij in de schil gekookte aardappelen het lichtst verteren. Natuurlijk kunnen aardappelen ook anders worden klaargemaakt; u mag ze alleen nooit in vet bakken als u een gevoelige lever heeft. Tarwe is een goed voedingsmiddel; ze wordt op dezelfde wijze bereid als rijst. Ook gierst of boekweit kunnen worden gebruikt. Beide leveren zetmeel en voedingszouten. Liefhebbers van soep kunnen hel beste groentesoep nemen, maar dan zonder scherpe kruiden. Vleesbouillon is niet gezond omdat die veel urinezuur bevat. Groentebouillon daarentegen is wel heel goed, vooral voor artritispatiënten. Doe er vlak voordat u de soep eet, altijd wat tuinkruiden en rauw groentesap bij. U kunt er ook geraspte rauwe groenten door doen, bijvoorbeeld wanneer u ze niet graag als salade eet. Ook geneeskrachtige kruiden zoals fijngesneden brandnetels, daslook en dergelijke kunnen in kleine hoeveelheden aan de soep worden toegevoegd. Ze wordt daardoor waardevoller en smakelijker. Bent u een liefhebber van vlees, dan kunt u bij dit alles nog wat kalfs-of rundvlees nemen, maar niet veel, want de hoeveelheid eiwit moet lot een minimum worden beperkt. Bij een dergelijk dieet behoort na een groentemaaltijd geen zoet dessert; zoetigheden en vruchten kunnen in dit geval gistingsprocessen veroorzaken. Mocht u zich wat dit betreft maar moeilijk kunnen beheersen, wacht dan liever met het eten hiervan tot minstens vier uur in de middag.

Het is voor uw gezondheid beter als u er gewoon buiten kunt. Weinig, maar goed voedsel houdt het lichaam gezond en daarom is een eiwitarm dieet zo blangrijk. Door langzaam te eten en het voedsel grondig te kauwen en goed met speeksel te vermengen, heeft u meer profijt van uw voedsel. U ontlast hierdoor de alvleesklier en de kans op ontwikkeling van darmgassen wordt kleiner. In plaats van soep kan ’s middags ook groentesap of ongezoete yoghurt worden gebruikt. Suiker in yoghurt veroorzaakt gisting. Wie wat zwaarder wil worden, doet er goed aan soep te eten; wie moet vermageren, kan de soep maar beter laten staan.

Eiwitarm dieet  –  avondmaaltijd

pistache noten rijk aan vezels
Pistache noten bevatten veel vezels

Deze maaltijd kunnen wij het beste in het begin van de avond gebruiken, dus niet zo laat. Het voedsel kan dan vóór we naar bed gaan nog verteren, vooral wanneer het licht verteerbaar is. Het avondeten kan gelijk zijn aan het ontbijt, eventueel zonder vruchten en zoete spijzen, ofschoon een vruchtensalade ’s avonds vaak erg goed smaakt. U kunt daarbij wat volkorenvlokken of cornflakes nemen.

Het beste zijn gewone havervlokken, vermengd met rozijnen en een klein beetje gemalen noten. Voor een eiwitarm dieet zijn noten waardevol en gezond, maar bestemd voor spaarzaam gebruik. U kunt ze afwisselen met pijnboomzaden. U kunt de vruchtensalade ook goed combineren met knackebrood of volkorenbrood met een beetje boter of notenpasta. Wie een gevoelige lever heeft, kan beter honing of ongekookte rozenbottelgelei op zijn brood smeren.

Ter afwisseling kan ’s avonds in plaats van vruchten ook een goede groentesoep of een maaltijd met belegde boterhammen of broodjes en verscheidene soorten salades worden genomen. Als drank kunt u graan- of vruchtenkoffie met wat room of melk nemen. Bij een lever-dieet is echter een glas wortelsap aan te bevelen.

Gezonde belegde broodjes in een eiwitarm dieet

Breng wat variatie in uw eiwitarm dieet. Om te beginnen neemt u volkorenbrood of knackebrood. Smeer er wat boter op en eventueel ook nog een klein beetje speciale plantaardige pasta, zoals Kelpaforce of een gistextract. Ter afwisseling kan het ook met een niet scherpe kwarkkaas worden besmeerd. Al naar gelang het beleg dat u kiest, kunt u nog andere ingrediënten toevoegen. Op kwark smaakt fijngesneden bieslook heel lekker. Wie van knoflook houdt, snijdt of perst een teentje knoflook fijn en belegt daarmee het met boter besmeerde brood.

U kunt tijdens een eiwitarm dieet ook op een met tomaten belegde boterham nog wat knoflook, bieslook en een kerssoort leggen. Bij tomaten smaken ook fijngesneden uien heel goed. En probeert u eens een boterham met wal geraspte wortelen en mierikswortel door elkaar. Het is verstandig om bij al dit broodbeleg verschillende keukenkruiden ie gebruiken. Zoals bijvoorbeeld in de kwark die wij met een beetje room klaarmaken en zo op het brood smeren of samen met in de schil gekookte aardappelen eten. Ook radijsjes vormen in het voorjaar een welkom broodbeleg. Overigens moet u van rammenas een spaarzaam gebruik maken, ze werkt namelijk erg sterk. Wanneer u er teveel van neemt, wordt de lever geprikkeld en hebben wij het tegendeel bereikt van wat wij met ons eitwitarm dieet beoogden. Zeer smakelijk op brood zijn ook dunne plakjes komkommer en zelfs wat fijngesneden witte kool is niet ie versmaden. Met een beetje vindingrijkheid en een goede smaak zijn er heel wat variaties te bedenken. Wie ervan houdt, kan bij de belegde boterhammen ook enkele tomaten op tafel zetten. Een sappige tomaat is altijd verfrissend en een verrijking van het avondeten, al was het alleen maar vanwege zijn hoge gehalte aan vitaminen. Artritispatiënten moeten er wel op letten dat zij alleen volledig rijpe vruchten eten.

Meer informatie over een eiwitarm dieet vindt u in het Darmklachten plan. >>>> Maak komaf met darmklachten