Last van een opgezette maag ? U bent echt niet de enige. Veel mensen hebben last van een dikke opgezette maag. Vaak wordt dit veroorzaakt na het nuttige van een maaltijd. Na het eten voelt de maag dik en opgezet aan, waarbij ook vaak het gevoel ontstaat dat u gebruik moet maken van het toilet.

Een opgeblazen of opgezette maag kan erg vervelend zijn. U voelt zich allerminst prettig. Toch zal in veel gevallen het gevoel vanzelf weer overgaan. Een opgezette maag kan zich kenmerken door onder andere :

  • Een vol gevoel hebben
  • Buikpijn hebben
  • Opboeren
  • Winden laten

In veel gevallen gaat een opgezette maag dan ook snel weer over. Zeker als u een wind laat of een flinke boer kunt laten, kan dit de druk op de maag direct verlichten. De druk op de maag en het opgeblazen gevoel zal daarbij vaak verdwijnen of voor een aanmerkelijke verlichting zorgen. Het probleem bestaat wel dat een opgezette maag vaak lastig te onderscheiden van darmklachten

Opgezette maag en misselijk voelen

Niet zelden komt het hebben van een opgezette maag en buik voor met misselijkheid. Zoals gezegd komt het vaak voor na het

eten van een (stevige) maaltijd. Een opgezette maag in combinatie met misselijkheid kan dan ook weer zorgen voor bijvoorbeeld braakneigingen.

Als u vaak last heeft van een dikke opgezette maag en buik kan het zijn dat er andere ernstigere problemen zijn. In dit geval is het raadzaam om wellicht een huisarts te raadplegen. Hij of zij kan dan besluiten om een aanvullend onderzoek op te starten. Een maagonderzoek is overigens over het algemeen geen pretje om te ondergaan. Er zijn gevallen dat een maag of darmonderzoek gewenst is :

  • U verliest ook bloed bij de ontlasting
  • U verliest plotseling ook veel gewicht
  • U bovendien een hevige aanhoudende buikpijn heeft

Gasvorming maag

In de maag wordt ons voedsel verteerd. Het is een belangrijk onderdeel in ons spijsverteringsproces. Tijdens het verteren van voedsel zal in de maag ook de nodige gasvorming plaatsvinden die kunnen bijdragen tot een opgezette maag.

Gasvorming in de maag kan dan zorgen voor maagklachten die zich zullen uiten in bijvoorbeeld boeren. Het boeren wordt dus veroorzaakt door de gasvorming in uw maag.

Ook kan gasvorming zorgen voor winderigheid. In beide gevallen kan dit voor schaamtegevoel zorgen, zeker als u zich in een gezelschap bevindt. Aan de andere kant kan dit boeren of het winden laten als gevolg van de gasvorming zorgen voor verlichting. De druk op de maag zal vaak direct afnemen en het gevoel van een opgezette maag zal vaak direct verdwijnen.