Een opgezwollen buik hebben kan een erg vervelend gevoel geven. Meestal gaat het gepaard met winderigheid, hetgeen ook nog eens een keer erg storend kan zijn voor jezelf of voor anderen in je directe omgeving.

Een opgezwollen buik of opgeblazen gevoel in je buik komt vaak voor direct na het eten. De maaltijd die werkt genuttigd ligt daarna zwaar op de maag en geeft je dus een ongemakkelijk gevoel. In sommige gevallen gaat het gepaard met diarree. Dit is slechts in enkele gevallen bekend. Meestal is het krijgen van een opgezwollen buik het gevolg van teveel en te snel eten.

Het gevolg van een opgeblazen buik na het eten kan winderigheid zijn. Doordat er tijdens het eten ook veel lucht in de buik en darmen is gekomen kan het zo zijn er druk op de darmen ontstaan hetgeen de winderigheid weer verklaard. Het hebben van winderigheid kan natuurlijk erg vervelend zijn. Zeker als je jezelf ook nog eens in gezelschap bevindt van anderen.

Oorzaak voor een opgezwollen buik

Zoals hiervoor aangegeven ontstaat een opgezwollen buik vaak door het eten. Een slechte spijsvertering kan aanleiding geven tot een ongemakkelijk gevoel. Een regelmatig terugkerend probleem met de spijsvertering kan aanleiding zijn om ook eens de huisarts te bezoeken.

Ook onvoldoende ontlasting hebben kan ervoor zorgen dat je nimmer een opgeblazen gevoel kwijtraakt. Voedsel wordt onvoldoende verteerd en vandaar dat er klachten blijven bestaan zoals het hebben van een opgezwollen buik.

 

Wat zijn snelle oplossingen ?

Om geen last te krijgen van een opgezwollen buik zijn er wel degelijk een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Zo zal het zeker helpen om langzamer te eten. Ook als u drinkt probeer dan langzaam te drinken.

Daarnaast moet opletten wat u daadwerkelijk eet. Als er moeilijk of onoplosbare voedingsvezels in uw maaltijd zitten, probeer deze dan te vermijden. Eet dus licht verteerbaar voedsel. De kans op een opgezette buik wordt door het eten van licht verteerbaar voedsel aanmerkelijk verkleind.

Als laatste is het laten staan van koolzuurhoudende dranken misschien een oplossing. Koolzuur vindt u onder andere terug in:

  • Frisdrank
  • Bier

Ook producten waar relatief veel lucht in zit kunt u beste mijden als u regelmatig last heeft van een opgezwollen buik.