Plastiek en glazen waterflessen hervullen

Aangezien onze regering heeft aangekondigd dat elk gezin op jaarbasis 4000 euro extra zal moeten neer dokken om de begroting de financieren, is het logisch dat we allemaal willen besparen. Een mogelijkheid is om alle soorten flessen en kleine drankflesjes te gaan hergebruiken. Het gebruik van kraantjeswater is tot wel 30x goedkoper dan aangekocht drinkwater. Het hangt natuurlijk ook vanaf welk merk van water je in de winkel aankoopt.

Het lijkt dus een goed idee om je flesjes te gaan hergebruiken. Maar is dat wel een goed idee? Niet echt of toch niet wanneer je de flesjes herhaaldelijk gaat vullen tot ze zo versleten zijn dat je ze wel moet wegsmijten. 

Waarom waterflessen niet hergebruiken?

De reden hiervoor is dat wanneer je van een fles dringt, je het mondstuk in zekere zin altijd besmet met bacteriën en onzichtbare voedselresten. In principe niet direct gevaarlijk maar op die voedselresten kunnen ook andere bacteriën gaan groeien. In 1 cm³ lucht, kunnen duizenden bacteriën rondzwermen. 

Denken we dan ook aan het feit dat je waterflessen niet wil doorgeven aan andere personen. Op die manier worden ziektekiemen makkelijk overgedragen. Ook al heb je het flesje degelijk uitgespoeld met water.

Een andere reden is dat er zich na verloop van tijd, een biofilm in de waterflessen gaat vormen. Dat komt dus deels door die onzichtbare etensresten die een vetlaagje aan de binnenkant van die waterfles gaan afzetten. In het water zijn er voedingsstoffen die zich in deze film gaan vasthechten. Dit vormt de ideale thuisbasis voor bacteriën om zich te gaan voortplanten. Het hoeven dan geen eigen lichaamsbacteriën te zijn. Gevaarlijke bacteriën kunnen op verschillende manieren in een herbruikbare fles terecht komen. 

Gevolgen 

Darmklachten – Door het continu hergebruiken van dezelfde flessen kan je ziek worden met overgeven en diarree tot gevolg.

Hoelang waterflessen hergebruiken?

Je kan de flessen hergebruiken wanneer je ze telkens goed spoelt met zeepwater. Toch wordt het na verloop van tijd moeilijk om de biofilm aan de binnenkant van de fles volledig te verwijderen. Glazen flessen kunnen bv. enkel via een industriëel reinigingsproces later opnieuw hergebruikt worden. Dit onder zeer hoge druk en hoge temperaturen. Op die manier worden alle bacteriën af gedood en de flessen opnieuw proper.