Zetmeelproducten die constipatie veroorzaken
Veel mensen die last hebben van constipatie beweren dat zetmeelhoudend voedsel dit euvel bij hen bevordert of mogelijkerwijs veroorzaakt. Als wij deze bewering eens wat nader onderzoeken, blijkt al snel dat in zulke gevallen de alvleesklier te weinig zetmeelsplitsende enzymen produceert. Zo kan het inderdaad voorkomen dat zetmeelhoudend voedsel constipatie (obstipatie of verstopping) veroorzaakt.

De grootste rol hierbij speelt het zetmeel uit de aardappelen. Het is daarom raadzaam het gebruik van aardappelen te beperken of zelfs te vermijden, totdat de alvleesklier weer volledig is genezen. Veel patiënten denken er niet bij na welke voeding stoornissen kan veroorzaken, zodat zij deze, zolang er geen genezing is ingetreden, zouden kunnen vermijden. Men gaat er van uit dat er altijd wel een middeltje is dat ook zonder voorzorgsmaatregelen helpt. Toch is het veel beter en veiliger niet onmiddellijk uw toevlucht te nemen tot een middeltje, maar vooral datgene te vermijden wat de stoornis veroorzaakt of verergert. Meestal is dit al voldoende om het probleem op te lossen. In het ebook: Van darmklacht naar darmkracht geven wij een volledig stappenplan hoe u kan voorkomen dat u regelmatig last heeft van verstopping of een opgezette buik.
Behalve aardappelzetmeel kan ook het zuivere zetmeel uit graan constipatie veroorzaken of bevorderen. Dit geldt echter voor het verschraalde graan, want het volle koren kan door het gehalte aan zemelen de obstiperende werking van graanzetmeel weer opheffen. Van alle graansoorten stopt rijstzetmeel het minst. Het is het lichtst verteerbaar en daarom ook voor kinderen en kleuters heel geschikt.
Rijst als voedzaam product en alternatief tegen verstopping
Witte rijst is echter arm aan mineralen, hel is daarom veel gezonder om zilvervliesrijst te gebruiken. De kookduur hangt af van de rijstsoort. Italiaanse rijst is sneller gaar dan Aziatische. Wie daarom van iets korrelige rijst houdt — wat overigens ook voor de spijsvertering veel beter is — mag de zachte rijstsoort niet te lang koken en niet lang in te veel water laten opzwellen. Een rijstsoort daarentegen die in de gebruikelijke kooktijd niet zacht genoeg wordt, kunt u ’s morgens eventjes opkoken en tot aan de middag in het overige water voldoende laten opzwellen; er behoeven dan alleen nog maar de gewenste specerijkruiden aan te worden toegevoegd.
U kunt de rijst heel smakelijk maken door deze met een teentje knoflook, wat fijngesneden peterselie en een geschilde, fijngemaakte tomaat in een beetje olie te stoven. We kunnen er ook wat kaas op strooien en het in de oven zetten. Ook met schijfjes tomaat smaakt een zilvervliesrijstgerecht geweldig. Wie de kunst verstaat om zilvervliesrijst goed te bereiden, kan het zelfs aantrekkelijk worden voor wie er eerst niet van hielden. Zilverrijst is erg voedzaam. Na een tijdje ga je zelfs de witte rijst smakeloos vinden. Kies je toch voor lichte rijst? Kies dan voor kwaliteitsvolle rest. 0.80 euro voor 2 kg rijst is hoogst waarschijnlijk van geen goede kwaliteit.

Zilvervliesrijst heeft bovendien het voordeel dat het snel en betrekkelijk lang voedt; u hebt dus aan kleine hoeveelheden genoeg. Dit komt ook de alvleesklier ten goede, want dit orgaan wordt meestal juist door te veel voedsel verzwakt. Gebruik uitsluitend natuurlijke voeding, eet kalm en rustig en zorg ervoor dat u het voedsel grondig kauwt en goed met speeksel vermengt. Uw alvleesklier en uw darm zullen u er dankbaar voor zijn.
Andere alternatieven tegen constipatie
Vaak hebben kleine fouten grote gevolgen. Zo kan het ontbreken van bepaalde stoffen die de spijsvertering bevorderen, een verstopping of constipatie veroorzaken. Gebruik niet te veel zetmeelhoudend voedsel, maar eet veeleer ruimschoots groenten en salades. Het is ook goed om elke dag wat sesamzaad te eten. Denk er bij het samenstellen van uw maaltijden bovendien aan alles te vermijden wat gisting zou kunnen veroorzaken.
Als blijkt dat uw alvleesklier bij het verteren van zetmeelhoudend voedsel wat gebrekkig werkt, is het des te belangrijker dit orgaan goed te verzorgen en een beetje te ontzien. Op die manier zullen we de klier weer tot volledige activiteit aanzetten, zodat ze haar taak opnieuw kan vervullen, ook waar het om zetmeel gaat.