Zwangerschap brengt heel wat vreugde met zich mee maar ook de gewoonlijke zwangerschapsongemakken. Deze zijn nochtans op een effectieve en natuurlijke manier te behandelen.
Enkele voorkomende zwangerschapsongemakken zijn:
- Brandend maagzuur
- Constipatie
- Misselijkheid
- Urineverlies
- Bandenpijn
- Jeuk en andere
- Aambeien
- Slapeloosheid
- Veel plassen
- Waterretentie
Voor u één van deze tips gebruikt, raden wij iedereen aan om eerst een arts te raadplegen voor u start met een behandeling. Wat voor de ene goed is, is niet automatisch voor de andere goed!
BRANDEND MAAGZUUR
Een zwangerschapsongemak dat vaak voorkomt, is indigestie vanwege een af- of toename van maagsappen. Dat noemen ze dan brandend maagzuur.
- Aardappelen vormen een goede bron van alkalinefosfaten die de werking van enzymen kunnen doen afnemen. Rasp gewoon een aardappel, filtreer en drink het nat op als een natuurlijk middel ter verlichting. Gegarandeerd dat het helpt.
- Pepermuntthee kan dat onaangename, brandende gevoel verzachten en u bovendien ontspannen.
- Koude dranken drink je met een rietje. Hierdoor krijg je ook minder lucht binnen.
- Mijd gebakken, kruidige en vettige voedingsmiddelen, evenals alcohol, chocola, koffie, cola en sigaretten.
CONSTIPATIE
Omdat zwangerschapshormonen het spijsverteringsstelsel kunnen vertragen, heeft het alle hulp nodig die het kan verkrijgen want soms kan dit leiden tot constipatie.
• Drink veel water! Na het opstaan kan een glas warm water met een beetje citroensap wonderen verrichten.
• Laurierthee werkt goed als mild laxeermiddel.
• Onbewerkte zemelen en onbewerkte tarwekiemen, elke dag van ieder 1 eetlepel. Week de zemelen eerst. Ze werken dan beter. Je kan ze bijvoorbeeld ook in soep verwerken.
• Zorg dat uw maaltijden ruime hoeveelheden volle granen, vers fruit en rauwe groenten bevatten, die voor een goede maagvulling zorgen.
• Een goed aanvullingsdieet kan zijn:
- acidofilusmelkpoeder 1 eetlepel, 3 keer per dag.
- zemeltabletten 3 tot 9 per dag.
URINEVERLIES
In de laatste maanden van de zwangerschap, verslappen de spieren: bekkenbodemspieren en spieren van de urineblaas. Door oefeningen te doen tijdens de zwangerschap, kan je dit probleem verhelpen. Na de bevalling kan het tot 3 weken duren tot de symptomen verdwenen zijn.
BANDENPIJN
Misschien wist je het niet maar aan de baarmoeder zitten een aantal banden die tijdens de zwangerschap serieus op de proef worden gesteld. Je kan pijn ondervinden in de liesstreek, onderrug en zijkanten van de buik. Je doet er goed aan om de buik regelmatig zacht te masseren. Op die manier kunnen de spieren zich ontspannen en voel je minder trek. Maak geen plotse bewegingen. Dit kan pijnscheuten veroorzaken.
MISSELIJKHEID
De veranderingen in de hormonenhuishouding in uw lichaam, zoals een lage bloedsuikerspiegel, een vertraagde digestie en vaak niet genoeg B-vitaminen, kunnen bijdragen tot ochtendmisselijkheid en -ziekte tijdens de zwangerschap.
- Zes kleine maaltijden in plaats van drie grote gebruiken helpt. Wanneer men voortdurend op iets kan knabbelen zoals ontbijtgranen of een volkorentoast kan dat helpen en zo krijg je toch nog de juiste voedingsstoffen binnen.
- Een kop thee van frambozen, zonder iets of met een beetje honing, kan de misselijkheid doen afnemen en braken helpen voorkomen.
- Kauwen op een gemberstokje, een capsule met gemberwortel of een kop gemberthee heeft al menige vrouw in verwachting geholpen met buikproblemen.
- Men heeft geconstateerd dat twee capsules frambozenconcentraat, ’s morgens genomen, misselijkheid verminderen, vooral in de eerste drie maanden.
- Vitamine-B-complex (depotpreparaat), 50 mg, twee keer per dag, kan preventief werken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Vitamine B6 al sinds lang wordt toegepast in tal van commerciële preparaten tegen misselijkheid.
JEUK EN ANDERE HUIDAANDOENINGEN
Zwangerschapsongemakken ontstaan er wanneer de huid gevoeliger wordt. Soms ontstaat jeuk omdat de huid droger is. Door het krabben, kan er huiduitslag ontstaan. Volledig onschuldig maar wel irriterend. Smeer je huid daarom in met zachte amandelolie of shea boter bijvoorbeeld. Ook kan je de hoofdhuid insmeren met een fijne olie. Een half uur laten inwerken en dan maximaal 2 x wassen. Jeuk komt in vlagen. Als je zo’n jeukaanval kan voorkomen, ga je al veel minder last hebben van jeuk in het algemeen.
Ook Striae kunnen opkomen. Die ontstaan omdat de huid minder elastisch. Smeer al van in het beging je huid in met vitamine E olie. Dat voedt de huid en houd de huid elastisch.
AAMBEIEN
Dit zijn pijnlijke zwellingen van de aders onder de binnenwand van de anus en het onderste deel van de endeldarm, die een ware plaag vormen voor zwangere vrouwen. De zwellingen worden groter als u perst bij de stoelgang en kunnen plotseling groter worden en zich met bloedklonters vullen. Aambeien kunnen heel pijnlijk zijn en openbreken en diverse dagen hevig bloeden.
• Een eetlepel onbewerkte zemelen, 3 keer per dag.
• Vitamine-E-olie, uitwendig aangebracht op de bewuste plek, kan het ongemak verhinderen.
• Vitamine-C-complex, 1000 mg, 2 tot 4 keer per dag (helpt de ontlasting zacht houden en versterkt de wanden van de bloedvaten).
• Kniel in plaats van te bukken bij het optillen van voorwerpen. Dat vermindert de druk van de buik op de gezwollen aderen.
• Mijd koffie, chocola, cacao en cola, omdat die de anale jeuk kunnen verergeren.
SLAPELOOSHEID
Als u zwanger bent, hebt u een grote hoeveelheid nachtrust nodig, maar dat is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan.
• Een glas warme melk met honing tegen bedtijd. Melk is rijk aan tryptofaan, dat als een veilig en natuurlijk sedativum en tranquillizer werkt. In combinatie met honing geeft dit een synergetisch effect en het is nog lekker gezond ook.
• Kamillethee, een oud hulpmiddel, dat nog steeds werkt.
• Aanvullingen voor slaap:
- Tryptofaantabletten 500-667 mg 3 tabletten, 2 uur vóór het slapen gaan ingenomen met water of sap (geen proteïne)
- Calcium en magnesium 1 tablet, 3 keer per dag in chelaatvorm
- Vitamine B6 50 mg, 2 uur vóór bedtijd.
WATERRETENTIE
Vochtophoping is natuurlijk ook een veel voorkomend zwangerschapsongemak. Wat eventueel kan helpen is:
• Vitamine B6, 50 tot 100 mg, 3 keer per dag ingenomen.
PLASSEN
Tijdens de zwangerschap is het best mogelijk en zelfs heel waarschijnlijk dat je vaak gaat moeten plassen. In een eerste fase wordt de drang naar plassen, veroorzaakt door de zwangerschapshormonen. Hoe verder je in de zwangerschap zit, is het vooral de baarmoeder die tegen de blaas duwt.
Voor het plassen zou ik geen bijkomende medicatie of behandeling gebruiken. Wel moet je heel veel drinken zodat je gehydrateerd blijft.
ADEREN
Doordat de vaatwand van de aderen dunner wordt, kunnen spataderen, bloedend tandvlees en neusbloedingen optreden. Het dragen van steunkousen kan er voor zorgen dat je geen spataderen krijgt. Maar meestal wanneer je daarmee begint is het al te laat. Wel kan het ook helpen teven vermoeide benen.
Laat een reactie achter